Gura de oxigen: Redeschiderea localurilor din Bucuresti la 30% din capacitate

Gura de oxigen: Redeschiderea localurilor din Bucuresti la 30% din capacitate

Inceputul saptamanii a adus o noua gura de oxigen pentru industria ospitalitatii, afectata puternic de pandemia de COVID-19. De astazi, teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele si salile de jocuri de noroc din Bucuresti pot fi redeschise la 30% din capacitate dupa decizia Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta. In acelasi timp, in mai multe orase din tara s-a luat aceasta decizie zilele trecute dupa scaderea numarului de infectari. Presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie, a facut o analiza a situatiei industriei pentru RisCo: "Masura pasilor mici este una foarte buna. Operatorii trebuie sa manifeste prudenta", a precizat presedintele HORA.

Pierderi de 3.5 miliarde de euro in 2020 si migrarea personalului

Situatia din industria ospitalitatii este una extrem de dificila, iar impactul pandemiei a fost devastator. Anul trecut pierderile financiare suferite de operatorii din acest domeniu au fost uriase, dar cea mai mare problema o reprezinta pierderea resursei umane, sustine Daniel Mischie.

"Daca in 2019 ajunsesem ca aceasta industrie sa aiba la nivel national incasari de 5 miliarde de euro, in 2020, pe fondul pandemiei, pierderile au fost 3.5 miliarde de euro. Insa, dincolo de incasarile extrem de slabe, situatia este dramatica in privinta resursei umane. Colegii nostri au parasit Romania si au plecat sa lucreze in restaurante si hoteluri din alte tari, unde industria nu a fost blocata. In privinta personalului, trebuie sa luam in calcul doua aspecte: unul calitativ si altul cantitativ. Daca, in ceea ce priveste cantitatea, in 2019 reusisem sa ne apropiem de numarul de oameni necesar in industrie, in privinta calitatii personalului suntem departe de a fi aproape de nevoile din industria ospitalitatii. Desfiintarea scolilor profesionale a fost un dezastru pentru acest sector. Operatorii nu prea pot sa-si deschisa scoli de meserie, iar oamenii care lucreaza in industrie sunt in mare parte calificati la locul de munca, ceea ce este foarte greu. Unii si-au mai deschis scoli, dar nu acopera necesarul pentru instruirea personalului", a declarat pentru RisCo, Daniel Mischie.

Antreprenorii din HoReCa, pe cont propriu

Supravietuirea a fost cuvantul de baza in industria HoReCa in 2020 si inca suntem in aceeasi situatie si in 2021 pana acum. Asta pentru ca antreprenorii din acest sector sunt pe cont propriu. Masurile de relaxare din Capitala reprezinta un prim pas insa este nevoie de o colaborare mai buna cu autoritatile si de scheme de ajutor reale pentru HoReCa.

"Masura redeschiderii restaurantelor, cafenelelor si barurilor la o capacitate de 30% este una buna. Eu consider ca masura pasilor mici va fi eficienta. Prudenta este insa cuvantul de ordine. Treimea formata din operatori din industrie, autoritati si clienti trebuie sa functioneze. Cei trei factori trebuie sa asigure masuri de distantare si igiena. Doar asa vor ramane deschise localurile, in limita a 3 imbolnaviri la 1000 de locuitori. M-ati intrebat despre sprijinul statului pentru operatorii din industria ospitalitatii. In ceea ce priveste dialogul, a fost cea mai buna perioada. S-a discutat foarte mult, mai mult ca niciodata, iar aceasta este un lucru bun. In privinta sprijinului pentru personalul din HoReCa, acesta a venit, cu acel somaj tehnic sau cu programul Kurzarbeit. Daca ne referim la antreprenorii din industrie, aceastia au primit sprijin 0. Au fost si sunt pe cont propriu. Pentru ei nu exista programe eficiente", a precizat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie.

Intre timp, neincrederea si temerile se resimt in industrie. Decizia autoritatilor i-a impartit in doua pe antreprenorii din Centrul Vechi al Capitalei, de exemplu. Unii patroni de restaurante si cafenele din Bucuresti profita cat pot de masura relaxarii si au inceput inca din weekend pregatirile, astfel incat luni, la prima ora, au deschis deja localurile. Altii, au decis sa mai astepte si sa vada cum va evolua situatia inainte de a relua activitatea. Oamenii se tem ca va fi doar o masura temporara, iar evolutia epidemiologica va duce la reluarea restrictiilor.