Doripesco – cel mai important producator de peste din Romania

Doripesco – cel mai important producator de peste din Romania

Doripesco este unul dintre cei mai mari producatori si procesatori de peste din Romania. A inceput ca afacere de familie in urma cu 25 de ani, dezvoltandu-se prin pasiune si devotament, oferind respect si calitate. Produsele Doripesco pot fi gasite si in Italia, Franta, Austria, Germania.

Doripesco – un brand in continua dezvoltare

Inca de la inceputuri, compania brasoveana si-a dezvoltat afacerea pe domenii conexe activitatii de acvacultura. In acest fel, la complexul piscicol de la Vadu Rosu a fost extinsa o balastiera care, in timp, s-a transformat intr-o divizie importanta de constructii, sustinand sectorul de profil din judetul Brasov si nu numai.

Avand la baza conceptul de piscicultura multifunctionala, antreprenorul si-a dorit sa faca ceva deosebit pentru piata romaneasca si a pornit din start cu ideea de a realiza produse care se adreseaza unui public premium, consumatorilor care sunt informati si care prefera pestele proaspat. Calitatea a fost ingredientul de baza al produselor, iar retetele noi au fost dezvoltate cu ajutorul consumatorilor si a ideilor acestora, in ceea ce priveste gustul si combinatiile.

De-a lungul anilor, Doripesco a investit sume importante in business. Acestea au fost folosite pentru dezvoltarea companiei, in materie de modernizare a sectiei de procesare, reabilitarea capacitatilor de productie de la ferma, programe nationale de relansare a consumului de peste.

In anul 2006, Doripesco a luat in administrare complexul de lacuri de la Dumbravita, loc care reuneste anual peste 200 de specii de pasari specifice doar acestei zone si Deltei Dunarii. Aceasta diversitate a facut ca zona sa intre sub protectie europeana prin clasificarea ei ca arie naturala protejata (Sit Natura 2000 si Sit Ramsar), fiind supranumita „Delta din Carpati”.

Compania Doripesco a incheiat anul 2019 cu o crestere a veniturilor, astfel ca cifra de afaceri a inregistrat valoarea de 25,2 milioane lei (+44%) si un profit net de 364 mii lei, o majorare cu 23% fata de anul precedent.

 Doripesco Romania

Pestele Doripesco - protejat la nivelul Uniunii Europene

Pestele Doripesco beneficiaza de cateva tratamente speciale, pentru a oferi cea mai buna calitate consumatorilor: este crescut in Delta Carpatilor, intr-un mediu natural controlat, cu vegetatie acvatica si o vasta diversitate de pasari, fiind hranit cu cereale speciale, de calitate superioara. In functie de cerere, se stabileste popularea bazinelor cu diverse specii. Printre specialitatile Doripesco, amintim: salata din icre de crap, pasta de peste de pastrav, pastramă pescareasca, pastrav ardelenesc, zacusca din pește cu ciuperci, varza calita cu peste, ostropel din pastrav.

Doripesco creste o specie de novac din care obtine un produs protejat la nivelul Uniunii Europene. Din 2017, novacul afumat din Tara Barsei, detine certificare IGP (Indicatie Geografica Protejata), fiind al patrulea produs romanesc care a primit aceasta distinctie.

Producatia de novac afumat variaza de la an la an, media fiind de aproximativ 150 de tone anual. Acesta se prelucreaza sub forma de file in greutate de 100-400 de grame si este afumat la cald cu rumegus de esenta tare, la temperaturi de 75-80 de grade Celsius. O calitate aparte pe care o are novacul este continutul redus de grasimi (nu depaseste 4%), datorat cresterii intr-un ritm mai lent, la temperaturi scazute ale apei (maximum 24 de grade Celsius, pe timpul verii).

Pestele din pastravaria Doripesco este transportat viu in hidrobioane catre sectia de procesare, ajungand in fabrica in maximum 3 ore de la pescuit. De asemenea, cel mai important detaliu din circuit este ca, de la receptie si pana la obtinerea produsului finit, sa nu se depaseasca 72 ore. Acest termen ii asigura prospetime maxima produsului.

Doripesco mai detine doua ferme piscicole de crap, o pastravarie si o sectie de procesare, modernizata in permanenta cu fonduri proprii, dar si cu fonduri europene. Pe langa toate acestea, compania mai detine si o ferma de sturioni.

Realizarile Doripesco

Doripesco a fost prima companie care a obtinut sase atestate de produs traditional de la Ministerul Agriculturii, pentru: salata de icre de crap, batog afumat, pastrav afumat, pastrav ardelenesc, bagheta Doripesco si pastrama pescareasca.

Chiar daca in prezent produsele pe baza de peste, marca Doripesco se pot gasi in toate hipermarket-urile, compania a inceput prima colaborare cu Kaufland. Apoi, cererea din partea consumatorilor a devenit tot mai mare, iar acoperirea din retail a crescut. Astfel, peste 91% din productia de novac este livrata prin intermediul marilor magazine.

In acelasi timp, Doripesco a dezvoltat trei unitati de turism si trei activitati de agrement. Dupa succesul avut cu Complexului Turistic Doripesco de la Vadu Rosu (Rotbav), compania a mai deschis doua locatii: Restaurantul Casa Pastravarului si Pensiunea Poiana Rasnoavei. In meniuri se pot regasi mancaruri cu specific pescaresc cu peste din baltile proprii, iar peisajele naturale ofera turistilor o evadare din cotidian. Pentru o experienta aparte, Doripesco a introdus in circuitul turistic activitati de agrement ca: pescuit sportiv, birdwatching si vanatoare.

Compania si-a extins interesul si in afara cresterii si comercializarii de peste, astfel ca, in decursul anilor, Doripesco a a investit 500.000 de euro intr-o fabrica de imbuteliere a apei captate dintr-un izvor din Padurea Bogatii. Apa este comercializata sub brandul Armonia, iar fabrica are o capacitate de 1.000 de sticle pe ora. Produsul se adreseaza in mod special zonelor de laisure (spa-uri, zone de relaxare etc) din Brasov si Regiunea Centru. Apa este imbuteliata in sticle de 0.5 l, 1.25 l si 2 l.

Doripesco este un exemplu pe piata antreprenoriala, care a inceput cu un business in domeniul pescaresc si ulterior s-a dezvoltat catre turism si chiar imbutelierea apei.