Danone Romania – cel mai gustos producator de iaurturi

Danone Romania – cel mai gustos producator de iaurturi

Danone este cel mai important producator de iaurturi din Romania. Compania a fost fondata in 1919 in Barcelona (Spania), ca brand multinational de bauturi si produse alimentare. Denumirea vine de la numele catalan al fiului fondatorului, in varianta diminutiva (Daniel). Danone a ajuns in Romania in anul 1996, prin achizitia activelor unei fabrici de lactate din Bucuresti. Business-ul a inceput in anul urmator, prin distributia de produse importate din Polonia si Ungaria. Doi ani mai tarziu, in 1999, Danone incepea productia de iaurt in Romania.

Fabrica Danone din Romania

Brandul Danone a prins radacini in Romania prin achizitionarea fostei fabricii de lactate Miorita, din Bucuresti. Astfel, fabrica Danone duce mai departe o lunga traditie de productie a lactatelor. Dupa o investitie initiala de peste 300 milioane lei in tehnologie si inovatie, in anul 1999 au fost produse primele iaurturi Danone, sub brandurile Natural si Delicios. A fost pentru prima data in Romania cand brandul a produs iaurtul cu fructe si a lansat iaurtul Natural de baut.

In acea perioada exista o singura masina de ambalare pentru pahare mari, care umplea doar doua pahare in acelasi timp. Astazi, cea mai moderna linie de ambalare produce 7 tone pe ora. Cele sase linii de ambalare din dotarea fabricii Danone lucreaza atat pentru consumatorii romani, cat si pentru cei din alte tari europene.

Toate procesele din fabrica sunt controlate computerizat, astfel incat fiecare produs este monitorizat, pentru a sti in orice moment cu ce lapte a fost produs, din ce lot face parte, cand si unde a fost livrat. Fabrica din Bucuresti produce lapte, iaurturi, smantana cu lapte colectat de la fermele romanesti din toata tara. Astfel, se proceseaza anual peste 50 de milioane de litri de lapte.

Aproape 400 de angajati lucreaza in fabrica Danone pentru producerea si distribuirea zilnica a peste 1 milion de iaurturi, atat pentru Romania, cat si pentru export. Cu o experienta vasta, de mai bine de 100 de ani, Grupul Danone realizeaza cele mai bune iaurturi cu resurse naturale locale. In acest fel brandul a reusit sa fie lider in Romania pe piata lactatelor proaspete, pentru iaurturi si deserturi pe baza de lapte.

Fabrica Danone, situata in cartierul Colentina foloseste cele mai avansate tehnologii pentru a asigura igiena, siguranta si calitatea produselor. Investitiile de ultima generatie demonstreaza ca se lucreaza la cele mai inalte standarde pentru a oferi consumatorilor produsele pe care le iubesc.

Situatia financiara a Danone Romania pentru anul precedent arata o evolutie a incasarilor, dar si o certitudine a calitatii. Astfel, cifra de afaceri a inregistrat o usoara crestere de 10%, ajungand la valoarea de 612,4 milioane lei, iar ceea ce este cu adevarat surprinzator, este majoararea foarte mare a profitului net. Acesta a crescut cu 75%, inregistrand valoarea de 28,8 milioane lei.

Danone in Romania

 

Drumul laptelui - de la ferma, la produsul Danone

Fermierii dau aproape 200 de tone de lapte pentru Danone in fiecare zi, lapte care este transportat catre fabrica cu 14 cisterne, acestea strabatand tara in lung si-n lat, in mai putin de 24 de ore.

Pana ca produsul sa ajunga din fabrica, la raft este nevoie de cateva etape de verificare. Drept urmare, laptele este testat pentru prezenta de antibiotic, iar dupa ce a primit ok-ul este descarcat in arterele de inox ale fabricii. Apoi este pasteurizat, pentru a se distruge bacteriile potential patogene. Urmeaza fermentarea ca etapa majora in prepararea iaurturilor, un proces foarte riguros si controlat ca durata si temperatura. Iar in functie de tipul produsului, iaurtul este lasat sa fermenteze fie direct in pahar, fie in tanc, pentru ca mai apoi sa fie ambalat in pahare. Pe toata durata acestui traseu, laptele nu mai intra in contact cu aerul exterior, decat in momentul in  care produsul final este deschis de consumator.

Danone crede in calitatea gustului perfect si considera ca iaurtul cel mai bun se produce din lapte adevarat, natural, cel de la fermieri. De aceea, in laboratorul din incinta fabricii, autorizat sanitar veterinar, lucreaza 20 de specialisti care verifica ingredientele, ambalajele, produsele finale, chiar si aerul din sectia de ambalare, facand 1600-1800 de analize zilnic.

Practicile de fabricatie sunt auditate frecvent, la nivelul celor mai ridicate cerinte internationale. Danone Romania are standardul maxim in acest domeniu, FSSC 22000, pentru sistemul de management al sigurantei alimentare.

Brandul comercializeaza 10 marci in Romania si are peste 100 de sortimente in portofoliul sau, realizate in principal in fabrica din Bucuresti, folosind lapte proaspat de la fermierii romani.

Din 2013, Romania este sediul central al zonei Europei de Sud-Est, care include Romania, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova si tarile din zona Marii Adriatice (Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Albania, Serbia, Macedonia de Nord), si care deserveste o piata de peste 60 de milioane de consumatori.

Pentru angajatii romani acest lucru se traduce in responsabilitati regionale si noi oportunitati pentru dezvoltare profesionala, dar si angajamente crescute.