Cris-Tim - primul producator de mezeluri certificat Gluten Free

Cris-Tim - primul producator de mezeluri certificat Gluten Free

Cris-Tim este cel mai important producator de mezeluri din Romania. Cu o vechime de aproape 30 de ani in aceasta industrie, brandul a pornit la drum cu un chiosc de 12 mp. De-a lungul timpului, dupa multe sacrificii si inovatii, Radu Timis a construit imperiul Cris-Tim, care este o afacere de familie, cladita din  pasiune si respect. Compania este acum unul dintre cei mai cunoscuti producatori de mezeluri din Romania, numele acesteia fiind insasi garantia calitatii produselor oferite.

Pasi mici, dar importanti: inovatie, traditie, calitate

Industria mezelurilor a fost dintotdeauna una foarte variata. De la produse ieftine si pline de chimicale, pana la produse mai scumpe, dar cu E-uri cat mai putine, piata romaneasca a ajuns intr-un punct in care consumatorii se indreapta catre zona de mezeluri cat mai sanatoase. Iar Cris-Tim vrea sa demonstreze ca ceea ce este bun si gustos, poate sa fie si sanatos. Astfel, compania a reusit sa puna tehnologia in sluja consumatorului, iar dupa cativa ani de investitii si inovatii la nivel de reteta, romanii se pot bucura acum de mezeluri curate si sanatoase.

Business-ul a inceput cu o mana de oameni in anul 1992, cu cateva produse si multe sperante. Punand calitatea mai presus decat orice, prima fabrica a fost deschisa dupa primii 2 ani de activitate. Reteaua de distributie s-a extins, astfel ca anul 2002 a fost anul celui mai vandut si apreciat salam din Romania: Salamul Sasesc. In anul 2006 s-au lansat ambalajele inovatoare: Fresh Box, Ideal Pack si Safe Pack, iar in anul 2011 brand-ul Matache Macelaru’ devine una dintre cele mai importante achizitii.

2011-2012 este perioada inovatiilor. In premiera pentru Romania, Cris-Tim introduce tehnologia de procesare prin inalta presiune: o tehnica de conservare 100% naturala, care pastreaza proprietatile nutritive ale produsului. Un an mai tarziu intra pe piata prima gama de mezeluri fara E-uri si fara conservanti, Vitality.

Anul 2017 este reprezentativ pentru lansarea mezelurilor Cris-Tim cu “Eticheta Curata”, mai exact fara monoglutamat de sodiu, fara soia, fara gluten si fara amidon. Astfel ca, in 2019, peste 80 de produse din portofoliul companiei sunt certificate Gluten Free, singurele astfel certificate dintre toate produsele crud-uscate romanesti. Salamul Sasesc a obtinut premiul Produsul Anului 2018, iar Salamul Sinaia, premiul Produsul Anului 2019.

De la mezelurile Cris-Tim, la produsele lactate Mugura

Mezelurile Cris-Tim sunt preparate si pregatite in fabrica Recunostinta, din Filipestii de Padure, judetul Prahova. Fabrica are o suprafata de 15.000 mp si 900 de angajati, fiind cea mai importanta investitie din zona si una dintre cele mai moderne fabrici de mezeluri din Romania. Capacitatea de productie este de 150 tone/zi, productie asigurata de echipamentele care satisfac toate normele UE. De asemenea, tot acolo exista si un laborator de cercetare dotat cu cele mai performante echipamente. Si pentru ca resursele naturale sunt cele mai pretioase si importante, Cris-Tim a investit intr-o statie de epurare a apei si a incheiat un parteneriat cu Genesis Biopartner pentru furnizarea de abur tehnologic obtinut din surse regenerabile.

Si pentru ca afacerea familiei Timis nu s-a putut limita doar la mezeluri, acestia au si linia de productie de lactate Mugura. Fabrica are o capacitate de pana la 15.000 de litri de lapte pe zi si este dotata cu echipamente moderne, respectand standardele calitatii si igienei. Calitatea laptelui este garantata, provenind numai de la vacutele crescute in ferma si hranite cu furaje proprii. Produsele lactate se gasesc in magazine sub brandul Mugura.

Cum a revolutionat Cris-Tim industria mezelurilor

Chiar daca afacerea a inceput cu investitii timide, in timp Cris-Tim s-a extins foarte mult, investind in calitatea produselor, a tehnologiei inovatoare si a utilajelor. Astfel, Cris-Tim a revolutionat piata alimentelor cu E-uri si este singurul producator de mezeluri care foloseste Tehnologia prin Inalta Presiune (HPP), aceasta fiind cea mai noua si naturala metoda de pastrare a prospetimii. Tehnologia foloseste apa rece, aplicata cu o presiune de 6.000 bari timp de 3 minute peste produsele ambalate, care permite eliminarea definitiva a glutenului si amidonului din reteta, oferind un termen de valabilitate de 2 ori mai mare, intr-un mod natural. Procesul distruge microorganismele daunatoare si elimina un numar considerabil de aditivi chimici.

Tehnologia prin Inalta Presiune (HPP) este unica in Romania. De asemenea produsele Cris-Tim sunt preparate intr-un mediu bogat in ozon, care asigura ambalarea intr-un aer proaspat, ca de munte, distrugand microbii, fara sa afecteze gustul. La final, se asigura un nivel suplimentar de siguranta printr-un sistem modern cu ultraviolete, aplicat pe linia de ambalare.

Cris-Tim este primul producator de mezeluri din Romania certificat de catre Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG). Printre cele peste 80 de produse certificate Gluten Free se numara: Salamul Sasesc, Salamul de Vara, Salamul Banatean, Salamul Potcoava de la Cris-Tim, Muschiul Tiganesc, Muschiul Azuga, Muschiul File Afumat, Carnatii Oltenesti si Afumati de la Matache Macelaru si multe alte sortimente. Produsele din gama Obrajori, pentru copii, sunt de asemenea certificate “fara gluten”. Sigla cu simbolul spicului taiat reprezinta siguranta ca produsele sunt fabricate intr-un mediu necontaminat, pe o linie de productie dedicata acestui proces, folosind ingrediente care, la randul lor, nu contin gluten.

Cris-Tim in Romania

Brandul Cris-Tim este prezent in majoritatea hypermarket-urilor si supermarket-urilor din tara, dar si in magazinele proprii.

Anul 2019 a fost incheiat pe plus. Cifra de afaceri a brandului Cris-Tim a inregistrat o crestere de 2%, atingand valoarea de 751,2 milioane lei, iar profitul net a inregistrat o majorare considerabila, de 30%, valorand 42,7 milioane lei. Pentru milioane de romani, Cris-Tim inseamna calitate si prospetime, traditia unui gust bun si respect pentru tot ceea ce inseamna o masa gustoasa si hranitoare, fara aditivi si chimicale.

In prezent familia Timis detine 2 fabrici de catering (Ready Meal), ferma de vaci Eco Ferm (2000 de capete) care asigura productia pentru lactatele Mugura, Podgoria Timis.

Cris-Tim lupta pentru un viitor mai bun impotriva COVID-19

Cris-Tim a donat 300.000 euro, pentru utilarea sectiilor ATI cu echipamente si aparatura medicala. De asemenea, s-a demarat achizitionarea a 60 de aparate de ventilatie, destinate cazurilor grave de COVID-19, aparate ce pot fi folosite atat pentru adulti, cat si pentru copii, precum si a doua statii ATI complet utilate.

Totodata, Cris-Tim a oferit produse alimentare persoanelor aflate in carantina, pe fondul pandemiei de coronavirus: peste 2800 de bucati de produse Ready Meal (salate de vinete, chiftele, pilaf sarbesc), 5600 de pachete de mezeluri Cris-Tim cu Eticheta Curata (muschi file, salam si carnati), precum si peste 2400 de bucati de produse lactate de la brandul Mugura (iaurt, smantana si lapte).