Verdict din zona BNR: ”Epoca banilor ieftini s-a încheiat”

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/verdict-din-zona-bnr-bani.png
Foto: risco.ro

Epoca banilor ieftini s-a încheiat, arată Cristian Popa, membru în Consiliul de administrație al BNR, pe fondul măsurilor de creștere a dobânzilor de finanțare adoptate de băncile centrale.

În ciuda acestor măsuri, inflația continuă să se păstreze la niveluri ridicate, pe plan internațional, ceea ce face puțin probabilă revenirea la dobânzile de dinainte de 2022.

Pe plan intern, BNR a majorat dobânda monetară pe parcursul anului curent dublu decât a făcut-o BCE.

BCE a operat a patra majorare consecutivă

Banca Centrală Europeană – BCE a decis vineri să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, ceea ce reprezintă a patra majorare consecutivă a costului creditului.

Factorii de decizie speră astfel că vor frâna o inflaţie record din zona euro, chiar dacă aceste măsuri lovesc în avansul economic.

Cele patru majorări consecutive ale dobânzilor, petrecute în a doua jumătate a lui 2022, reprezintă ”cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria Băncii Centrale Europene (BCE).”, precizează Cristian Popa, membru în Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.

”Șocul inflaționist a impus măsuri fără precedent peste tot în lume. În zona euro, BCE a fost nevoită să acționeze ferm cu ceea ce putem numi astăzi “cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria sa”.

În mai puțin de jumătate de an, BCE a majorat rata dobânzii cu 250 puncte de bază pentru principalele operațiuni de refinanțare. Chiar și așa, mulți economiști consideră că trebuia mai mult și mai devreme.

Chiar dacă o mare parte din inflație este de natură exogenă (șocul energetic), transmisia rapidă și puternică a acestui șoc în toate celelalte prețuri îngrijorează și constrânge băncile centrale să ia măsuri folosind cel mai eficient medicament în lupta cu inflația și anume creșterea dobânzilor.

Mai mult, pe lângă scumpirea banilor, BCE a anunțat și o înăsprire cantitativă (QT) începând din martie 2023, deci banii devin și mai rari, practic o reversare a politicii ultra-relaxate din ultimul deceniu.”, a scris reprezentantul BNR pe o rețea de socializare.

”Epoca banilor ieftini s-a încheiat.”, concluzionează Cristian Popa.

Iminența recesiunii

Factorii de decizie din marile bănci centrale își justifică deciziile de anul acesta, prin care au crescut în mod foarte rapid costurile finanțării, deși acest lucru frânează creștere economică, prin faptul că un avans al PIB mai puțin spectaculos este de preferat unei hiper-inflații.

În același timp însă, există voci care avertizează că cel puțin zona euro nu va putea să evite o prăbușire puternică a economiei în 2023.

Trebuie amintit că BNR, la rândul său, a operat o majorare puternică și rapidă a dobânzii de politică monetară în 2022.

Dacă anul curent începea cu o dobândă monetară de 1,75%, ianuarie aducea majorarea la 2%, pentru ca la jumătatea anului nivelul să fie de 3,75% și în prezent de 6,75%.

BNR a majorat deci dobânda de politică monetară cu 5% în 2022, dublu față de majorarea operată de BCE.

Autor: risco.ro