Se pregătește reglementarea industriei crypto activelor în România

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/se-pregateste-reglarea-industriei-crypto-activelor-in-romania.png
Foto: risco.ro

Deputatul Sabin Sărmaș a anunțat, în cadrul unei conferințe de profil, formarea unui grup de lucru în Parlament pentru reglementarea industriei crypto. 

O legislație bine făcută poate transforma România într-un hub regional web3.0, susțin jucătorii pe piața activelor virtuale.

Startupurile din România care construiesc pe infrastructură blockchain au nevoie de claritate și predictibilitate legislativă.

Planuri mari

În cadrul dezbaterii The StakeBorg Talks, pe tema ”Cum poate deveni România un hub web3.0 regional”, deputatul Sabin Sărmaș a declarat că ”lipsa de reglementare nu permite companiilor care folosesc tehnologii emergente să ofere soluții. De exemplu, lucrăm la o lege a semnăturii electronice și cred că în februarie o vom livra.

Ne-am gândit să menționăm acolo că dincolo de semnături electronice bazate pe certificate digitale, documentele pot exista și sub forma unui NFT.

În acest fel, impulsionăm startupurile să se manifeste, să creeze produse bazate pe tehnologia blockchain. Cred că asta lipsește în România, reglementare care să te lase să te manifești. Când nu ai reglementare deloc, s-ar putea să nu poți face prea multe lucruri.”.

El a promis organizarea unui grup de lucru la Parlament care să aibă în vedere atât protejarea românilor care investesc în crypto cât și identificarea nevoilor pe care startupurile din această industrie le au, pentru a crea plus valoare în România și pentru a fi competitive cu cele din plan internațional.

Lipsa cadrului legislativ

Lucian Todea, cofondator și COO MultiversX (Elrond) afirmă că startupurile din România care construiesc pe infrastructură blockchain au nevoie, în primul rând, de claritate și predictibilitate legislativă.

”Cea mai mare problemă este că nu avem legi clare care să reglementeze activitatea companiilor. Cum pot înregistra anumite active, cum pot emite tokeni și NFT-uri, cum pot intra într-o relație de business cu o companie dintr-o altă țară, având în vedere că o anumită factură ar trebui plătită în crypto?

Toate aceste întrebări rămân, deocamdată, fără răspuns, iar acest lucru ne creează mult disconfort, pentru că, în lipsa unui cadru legislativ clar, trebuie să ne rezumăm la a interpreta legile în vigoare(...).,” a adăugat Lucian Todea. 

În România există aproximativ 500.000 de investitori în crypto, de patru ori mai mulți decât cei care investesc la Bursa de Valori București (BVB), a declarat Vlad Mercori, CEO StakeBorg, în cadrul conferinței The StakeBorg Talks.

La dezbatere au participat, din partea autorităților, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sabin Sărmaș, deputat și președinte al Comisiei pentru TIC din Camera Deputaților, Alin Chițu, Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor și Sorin Ion, Secretar de Stat la Ministerul Educației.

Din partea industriei blockchain au participat Vlad Mercori, fondator StakeBorg, Lucian Todea, cofondator și COO MultiversX (Elrond), Felix Crișan, cofondator și CTO Netopia, Andrei Brătucu, Manager Crypto Vineri.

Autor: risco.ro