Romanii vor fi pregatiti pentru meseriile viitorului, cu instruire pe bani europeni

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/romanii-vor-fi-pregatiti-pentru-meseriile-viitorului.png
Foto: risco.ro

Ajunsa intr-un impas major, cu sute de mii de someri, rata scazuta de angajare in randul tinerilor si specializari educationale care nu se mai regasesc in oferta angajatorilor, piata muncii din Romania va fi revigorata cu bani europeni. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat ca in anul 2023 vor fi lansate 18 apeluri, din care 11 in domeniul educatie si 7 in domeniul capital uman.

 

Corelarea educatiei si pregatirii profesionale cu piata muncii 

Institutiile, autoritatile si furnizorii de servicii pe piata muncii, din mediul public si cel privat, vor putea accesa finantare pentru derularea de programe destinate domeniilor educatiei si accesului pe piata muncii, prin Programul Educatie si Ocupare 2021 – 2027.

Cele 18 apeluri programate a fi lansate in cursul acestui an au un buget total de 1,15 miliarde de euro si vor finanta interventii care vizeaza: activarea potentialului antreprenorial al tinerilor, servicii integrate pentru ocupare, corelarea studiilor tertiare cu cerintele de pe piata muncii, dezvoltarea si implementarea unor programe universitare, stagii pentru studenti, orientare in cariera si formare profesionala pentru persoanele cu nivel redus de educatie, stagii de practica pentru elevii din invatamantul profesional si tehnic.

„La finalul perioadei, vom avea 280.000 de tineri sprijiniti sa intre pe piata muncii. De asemenea, prin PEO vom oferi sprijin persoanelor vulnerabile sa isi continue educatia si sa obtina calificare si un loc de munca. Programul Educatie si Ocupare va sprijini, in total, circa un milion de romani sa dobandeasca o educatie si sa devina activi pe piata muncii, fiind pregatiti pentru meseriile pe care avansul tehnologic le aduse”, a declarat ministrul Marcel Bolos.

Obiectivul este ca piata muncii din Romania sa devina sustenabila, rezilienta, pro-activa si bazata pe inovare. 

Programul Educatie si Ocupare va finanta zece prioritati de investitii:

•Modernizarea institutiilor pietei muncii;

•Valorificarea potentialului tinerilor pe piata muncii;

•Cresterea accesului pe piata muncii pentru toti;

•Antreprenoriat si economie sociala;

•Imbunatatirea participarii copiilor la educatia anteprescolara si prescolara;

•Prevenirea parasirii timpurii a scolii si cresterea accesului si a participarii grupurilor dezavantajate la educatie;

•Cresterea calitatii ofertei de educatie si formare profesionala pentru asigurarea echitatii sistemului si o mai buna adaptare la dinamica pietei muncii si la provocarile inovarii si progresului tehnologic;

•Cresterea accesibilitatii, atractivitatii si calitatii invatamantului profesional si tehnic;

•Consolidarea participarii populatiei in procesul de invatare pe tot parcursul vietii pentru facilitarea tranzitiilor si a mobilitatii;

•Asistenta Tehnica.

Printre rezultatele asteptate, in urma implementarii programului, se numara: sprijinirea a 263 de tineri sub 30 ani sa intre pe piata muncii si 5.990 locuri de munca nou create pentru tineri; sprijinirea a 667 de persoane inactive, someri, someri de lunga durata, persoane cu dizabilitati, persoane din comunitati marginalizate si alte categorii dezavantajate sa se integreze in campul muncii, 877 locuri de munca nou create prin schemele de antreprenoriat; 966 elevi din invatamantul profesional si tehnic sprijiniti pentru prevenirea abandonului scolar. Finantare va fi directionata si catre institutiile de invatamant pentru reducerea abandonului timpuriu. 

 

 

Autor: risco.ro