Proiect: Inca o zi libera platita pentru angajatii din Romania. Motivul? Muncesc mai mult decat angajatii din alte tari.

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/proiect-inca-o-zi-libera-platita-romania.png
Foto: risco.ro

Angajatii din Romania s-ar putea bucura de o noua zi libera platita. Un proiect legislativ depus la Senat prevede ca fiecare angajat sa beneficieze de liber de la locul de munca, cu ocazia zilei de nastere. Propunerea initiata de senatorul liberal Daniel Fenechiu, sustinuta de colegii sai, prevede modificarea Codului Muncii, prin introducerea articolului unic: “Persoanele salariate au dreptul la o zi libera, platita, cu ocazia zilei de nastere”.

 

Romania, pe primul loc in UE, la numarul de ore lucrate

Initiativa senatorilor este motivata prin faptul ca romanii muncesc cel mai mult dintre toti angajatii Uniunii Europene. In expunerea de motive care insotesc proiectul legislativ se arata ca: “angajatii din Romania au fost pe primul loc in UE la numarul orelor lucrate pe saptamana in 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistica. Astfel, angajatii romani au lucrat, in medie, 40,4 ore pe saptamana, fiind urmati in clasament de cei din Bulgaria, cu 40,2 ore si cei din Croatia, Cipru si Polonia, cu 39,5 ore de lucru pe saptamana. Alte tari din Europa Centrala si de Est respectiv Cehia, Ungaria si Slovacia, au avut si ele o saptamana medie de lucru relativ lunga, respectiv de 39,3 ore. La polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) si Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte saptamani medii de lucru pentru angajati dintre tarile membre ale UE„.

Initiatorii proiectului sustin ca angajatii au nevoie de motivatie pentru a deveni mai productivi si eficienti la locul de munca. Acestia merg si mai departe cu explicatiile si sustin ca astfel este ajutat si bugetul de stat: “Un salariat motivat va contribui activ la cresterea eficientiei organizatiei repective. Predictibilitatea oferita salariatului prin a cunoaste faptul ca va avea o zi libera de ziua lui de nastere, daca aceasta va fi, de exemplu, in ziua premergatoare sau imediat urmatoare perioadei de repaus saptamanal, ii poate oferi posibilitatea de achizitiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment intr-o alta localitate. Prin cheltuielile astfel facute- avem in vedere aici cele pentru transport, servicii de alimentatie publica, intrari la obiective turistice, muzee etc.- este clar ca se va contribui la incasarile, din taxe si impozite, la bugetul de stat ori cel local”, se mai arata in expunerea de motive.

Zile libere pentru angajatii din Romania in 2023

In anul 2023, romanii au la dispozitie 15 zile libere legale, din care 12 pica in timpul saptamanii. Totodata, Guvernul a decis ca si zilele de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august sa fie declarate libere in 2023, pentru a face punte intre weekend si zilele libere legale.

Calendarul zilelor libere din 2023:

  • 1 ianuarie si 2 ianuarie — Anul Nou
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane
  • 14 aprilie — Vinerea Mare
  • 16-17 aprilie — Paste ortodox 2023
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie si 5 iunie - Rusalii si a doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfantul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 decembrie si 26 decembrie — Craciunul

Autor: risco.ro