Comisia Europeana a aprobat prelungirea programului IMM INVEST PLUS. Schimbari in editia 2023.

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/comisia-europeana-a-aprobat-prelungirea-imm-invest-plus.png
Foto: risco.ro

Veste buna pentru mediul antreprenorial din Romania. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a anuntat ca a fost aprobata de catre Comisia Europeana prelungirea programului IMM INVEST PLUS si a componentelor IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST. Totodata, se vor majora plafoanele pentru ajutoare de stat acordate sub forma de garantii pentru imprumuturi si granturi.

Creste numarul beneficiarilor la aproape 27.000

Programul IMM INVEST PLUS se adreseaza tuturor categoriilor de IMM-uri, intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, start-up-urilor si Unitatilor Administrativ Teritoriale pe componenta GARANT CONSTRUCT.

Potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, “aplicatia programului este deschisa, beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot inscrie accesand portalul www.imminvest.ro. Prin prelungirea perioadei de emitere de garantii pana la 31.12. 2023, Guvernul Romaniei va majora plafonul total al programului IMM INVEST PLUS la 20.250.000.000 lei, echivalentul in lei a 4.110.340.000 de euro, iar numarul maxim de beneficiari se va ridica la 26.708 beneficiari”. 

Pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate pe toata perioada de valabilitate a creditului si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit pentru o perioada de 12 luni de la acordarea creditului, au fost majorate astfel:

  • pana la 2.000.000 euro pe intreprindere/UAT-uri
  • pana la 250.000 euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare
  • pana la 300.000 euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului si acvaculturii.

Editia 2023 a programului vine si cu unele schimbari. Principalele modificari sunt:

-           companiile start-up pot aplica pe toate componentele programului: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, RURAL INVEST si GARANT CONSTRUCT;

-           completarea categoriilor de beneficiari pentru componentele AGRO IMM INVEST si RURAL INVEST cu grupurile de producatori recunoscute in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice;

-           eliminarea conditiei ca sediul principal si/sau secundar al beneficiarului care aplica pe componenta IMM PROD sa fie situat in zona urbana.

Valoarea maxima a unei finantari poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investitii si pana la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garantia de stat poate acoperi pana la 90% din valoarea imprumutului. Durata maxima a creditelor este stabilita la 72 de luni pentru creditele de investitii si de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Componentele IMM INVEST PLUS sunt:

Componenta IMM INVEST ROMANIA -faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST - dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD - acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT - acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediul implementate de: IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura; unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).

Potrivit FNGCIMM, bilantul celor trei ani de implementare a IMM INVEST inregistreaza circa 65.000 de garantii acordate, in valoare de peste 41 miliarde lei, care au sustinut credite de peste 48 miliarde.

Autor: risco.ro