Albalact este cel mai important jucator pe piata produselor lactate din Romania. Cu o vechime de aproape 50 de ani, compania a investit constant, a inovat si a oferit clientilor produse de cea mai inalta calitate. De asemenea, Albalact are cea mai moderna fabrica din Europa de Est.
Brand 100% romanesc
Compania Albalact a fost infiintata in 1971. Dupa ani de investitii moderne si strategii de marketing puternice, brandul a cucerit inimile romanilor si a castigat locul 1 in topul alegerilor consumatorilor de produse lactate. In anul 2004 Albalact a lansat Fulga, primul brand 100% romanesc. Doi ani mai tarziu, Zuzu isi face debutul in piata, fiind brandul care a adus in Romania primul si cel mai folosit ambalaj modern pentru laptele proaspat - cutia de carton Tetra Top. Inovatia din 2006 a fost un plus care a dus la cresterea consumului de lapte si a facut din Zuzu liderul pietei de lapte proaspat.
Intre 2007-2008 au avut loc investitii majore: Albalact a deschis portile unei noi fabrici, la Oiejdea, in judetul Alba. Aceasta este una dintre cele mai mari si mai moderne investitii greenfield din Europa Centrala si de Est. In aceeasi perioada, compania a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii Raraul Campulung Moldovenesc, pentru a intra pe segmentul branzeturilor. Doi ani mai tarziu, Raraul devine un brand national si incepe sa-si dezvolte portofoliul de lapte si branzeturi.
Albalact a investit peste 8 milioane de euro pentru modernizarea si extinderea capacitatii de productie a fabricii de la Oiejdea. Investitiile au fost menite sa sustina cresterea profitabila a companiei in urmatorii ani si sa-i consolideze pozitia pe diverse segmente de piata.
Brandul este detinut din 2016 de grupul francez Lactalis, care mai controleaza pe plan local Covalact si LaDorna.
O zi in fabrica de lactate
Laptele-materie prima care intra in fabrica Albalact este colectat de la ferme din Prahova, Alba, Mures, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Arad si Suceava. Acestea sunt certificate sa produca si sa livreze lapte conform normelor Uniunii Europene. Inca de la intrarea in fabrica, inainte sa fie descarcat din cisterne in tancurile de receptie, laptele este analizat rapid in laborator, pentru determinarea mai multor parametri microbiologici si de calitate (antibiotic, aflatoxina, numar total de germeni, proteine, grasime, aciditate etc). Daca laptele nu intruneste toate aceste aspecte, nu este primit in fabrica.
Beneficiind de o tehnologie de ultima ora, intregul sistem de procesare in fabrica Albalact (tancuri, pasteurizatoare, sterilizatoare, echipamente pentru preparare si ambalare iaurt, echipamente pentru preparare si ambalare lapte pasteurizat si UHT) este complet automatizat. Sistemul de procesare si de control a fost livrat de compania Tetrapak, lider mondial in domeniu.
Fabrica este complet automatizata si computerizata, ceea ce inseamna ca niciun angajat nu atinge si nu manipuleaza laptele materie-prima sau produsele procesate. Mai mult decat atat, odata intrat in fabrica, laptele materie-prima nu mai vine in contact cu aerul pana in momentul in care consumatorul deschide cutia.
In fabrica Albalact, laptele este pasteurizat sau sterilizat la temperaturi inalte si prelucrat in echipamente ultramoderne, in mediu inchis, curat si ferit de orice contact cu exteriorul. Hala de productie iaurt, de exemplu, este prevazuta cu instalatii de producere a aerului steril evitandu-se astfel infectarea produsului cu germeni. In toata incapere se pompeaza aer filtrat prin filtre Hepa.
Compania Albalact a avut o evolutie financiara foarte buna, raportand o crestere constanta a cifrei de afaceri, in ultimii 10 ani. Astfel, pentru anul 2019, s-a inregistrat o majorare cu 8%, ajungand la valoarea de 672,8 milioane lei si un profit net de 20,5 milioane lei.
.webp)

Importanta laptelui in alimentatie
Laptele si produsele lactate reprezinta alimente foarte importante, aducand corpului nutrienti de inalta utilitate. Practic, lactatele constituie cea mai buna sursa de calciu pentru om.
Desigur, in tara noastra cele mai consumate sunt laptele de vaca si derivatele acestuia. Valoarea nutritiva a diferitelor tipuri de lapte (vaca, oaie, bivolita, iapa, camila) este similara, chiar daca exista si unele particularitati in functie de specie, mai ales in ceea ce priveste continutul de lipide.
Lactatele sunt excelente surse de fosfor, care se gaseste in combinatii organice (fosfoproteine sau fosfolipide) care au o biodisponibilitate maxima. De asemenea, in lapte si lactate avem magneziu, cantitati destul de mari de sodiu, iod (daca animalul a fost furajat si adapat cu apa si furaje bogate in acest microelement). Toate produsele lactate sunt extrem de sarace in fier si cupru, fiind de aceea considerate alimente anemiante.
Cu o traditie de aproape 50 de ani in industria lactatelor, Albalact este cea mai mare companie romaneasca de lactate. Brandul reprezinta simbolul producatorului roman cu istorie indelungata si un spirit inovator aparte. Cu peste 150 de produse in portofoliu si branduri renumite ca Zuzu, Fulga, Raraul, Albalact si Poiana Florilor, compania este an de an prima alegere a consumatorului in materie de produse lactate.