Nu e usor atunci cand trebuie sa sacrifici gustul in favoarea unui regim alimentar mai sanatos. Totusi, in loc sa apelezi la mancaruri fade care nu iti aduc satisfactie, ai putea folosi aceste trucuri psihologice care te ajuta sa te obisnuiesti cu portii mai mici.
1. Alege farfurii colorate
Opteaza pentru recipiente colorate care se afla in contrast cu culorile alimentelor. Specialistii spun ca, atunci cand culorile seamana, avem tendinta sa punem mai mult in farfurie. Daca vrei sa mananci mai putine preparate bazate pe paste, paine sau orez, evita farfuriile albe, galbene sau portocalii.
2. Opteaza pentru recipiente rosii
Daca nu vrei sa faci un curcubeu din dulapul tau de vase, atunci mergi la sigur pe farfuriile rosii. Studiile arata ca acestea induc un semnal de alarma in randul oamenilor, din cauza faptului ca toate avertizarile din jurul nostru sunt marcate cu rosu. Acest lucru este menit sa ne induca ideea ca s-ar putea sa mancam prea mult.
3. Foloseste farfurii mai mici
Este foarte bine cunoscut faptul ca ochiul este mai avid decat stomacul. Din fericire, acest aspect poate fi educat. O farfurie mare va face portia sa para mai mica, in timp ce una mai mica va echilibra situatia si te va face sa te obisnuiesti cu o cantitate redusa de mancare. O farfurie prea mare te va face intotdeauna sa pui prea mult.
4. Alege un pui mai mic
Esti in acea zi in care vrei sa faci pui la rotisor? De ce nu optezi pentru unul mai mic? Gandeste-te ca se va gati mult mai bine si va fi mai fraged. De asemenea, nu vei fi nevoit sa pui cantitati mari de condimente si unt; untul are foarte multe calorii.
5. Bea vin rosu in loc de bere
Multi oameni obisnuiesc sa consume alcool dupa masa. Berea este o varianta de evitat, intrucat are mai multe calorii si avem tendinta sa consumam mai multa. De asemenea, in cele mai multe cazuri, aceasta contine mai multi carbohidrati decat majoritatea vinurilor. Ei bine, vinul consumat in moderatie dupa o masa speciala este mai benefic pentru sanatate.
6. Opteaza pentru mini-deserturi
E de preferat sa alegi mini-deserturi de tipul brioselor, mini-prajiturilor, tartelor cu fructe in locul unui tort din care vei avea tendinta sa iti tai mai mult. In acest fel, vei invata sa iti limitezi portia pentru desert si vei manca mai putin.
In concluzie, nu trebuie sa sacrificam bucuria de a manca daca vrem sa ne mentinem. Totul tine de disciplina, de modul in care ne educam pentru a ne multumi cu portii mai mici, dar gustoase. Eventual, putem opta pentru o friptura buna cu o garnitura de legume cu putine calorii, in asa fel incat putem asigura si cantitatea, dar si gustul.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: Business Insider
Traducere: Andrei Bobe