6 mituri despre somn pe care trebuie sa le reconsideri

6 mituri despre somn pe care trebuie sa le reconsideri

Multi dintre noi si-au format conceptii total gresite despre somn. Acest proces este diferit pentru fiecare dintre noi, asa ca nu exista o stiinta exacta a somnului. Totusi, iata o lista cu cele mai intalnite mituri in aceasta privinta:

 

Mai mult somn iti va face mai bine

Multi spun ca nu exista conceptul de “prea mult somn”, dar se insala amarnic. Orele de somn variaza in functie de fiecare persoana si se schimba odata ce inaintam in varsta. Specialistii de la Harvard au descoperit ca, atunci cand dormim mai mult de 9 ore, tindem sa ne compromitem calitatea somnului.

 

Daca te trezesti in mijlocul noptii, vei adormi daca ramai intins in pat

Cu totii trecem prin asta si speram ca, daca vom ramane intinsi in pat, vom adormi la loc. Cateodata se intampla, dar destul de rar. Recomandat este ca, daca nu reusim sa adormim in 15 minute, sa ne ridicam si sa facem ceva care sa ne ocupe timpul, dar care sa nu ne solicite prea mult.

 

Insomniacii au dificultati in a adormi

Insomnia este mult mai complexa de atat, iar dificultatea in a adormi este doar una dintre simptomele acestei afectiuni. Insomniacii se trezesc foarte devreme si nu mai pot adormi la loc, se trezesc foarte des in timpul noptii si se simt obositi dimineata.

 

Oricine ar trebui sa doarma intre 7 si 8 ore

Fiecare doarme cat are nevoie, iar calitatea somnului conteaza mai mult decat orele dormite. De obicei, copiii au nevoie de mai mult somn, in special nou-nascutii, care dorm intre 14-17 ore pe zi. Un studiu facut de catre cei de la Jawbone constata ca cei care dorm intre 8 si 9.5 ore se trezesc cu o stare emotionala mai buna.

 

Te simti slabit in timpul zilei pentru ca nu dormi suficient

O noapte grea isi va pune amprenta asupra starii tale de a doua zi, dar aceasta nu este neaparat cauza problemei. Daca te simti obosit tot timpul, desi dormi suficient, ar trebui sa iei in calcul alti factori. Alimentatia, stresul sau anumite afectiuni te pot face sa te simti extenuat pe timpul zilei.

 

Poti recupera somnul pierdut in weekend

Somnul nu concepe restante. Daca nu dormi bine in timpul saptamanii, nu te gandi ca vei putea recupera in weekend-uri. Din contra, o astfel de practica te poate face sa te simti mai slabit in urmatoarea saptamana. Cel mai bine este sa tragi un pui de somn dupa-amiaza.

 

Somnul reprezinta un proces diferit pentru fiecare dintre noi si trebuie adaptat dupa stilul de viata pe care il avem sau pe care suntem nevoiti sa il avem. Tinand cont de aceste aspecte, iti vei putea gestiona mult mai bine somnul si vei putea gasi echilibrul mult dorit.

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: Lifehacker

Traducere: Andrei Bobe