Cu siguranta au existat momente in viata ta cand ti-ai dorit sa intelegi ce se intampla atat cu tine, cat si cu cei din jurul tau. Ca sa aprofundezi aceste aspecte ale vietii trebuie mai intai sa te descoperi pe tine. Si cum poti face asta? Citind carti de psihologie sau de dezvoltare personala.
Informatiile descoperite si apoi impartasite de autorii acestor carti te ajuta sa devii o persoana mai bine documentata, te fac sa lupti pentru a castiga sau a atinge un anumit obiectiv, te ajuta sa iti creezi noi cunostiinte si sa iti gasesti motivatia pentru a nu te lasa doborat de orice obstacol aparut in calea ta spre obiectivele propuse.
In randurile de mai jos ti-am pregatit o lista cu cele mai citite carti psihologice din toate timpurile, care au si reusit sa schimbe perceptia de viata a multor oameni.
1. Gandire rapida, gandire lenta - Daniel Kahneman
Jumatate din sistemul nostru este rapid si intuitiv, iar celalalt este lent. Din pacate aceste sistemele intervin de obicei cand ne asteptam mai putin, motiv pentru care luam decizii gresite. Cartea “Gandire rapida, gandire lenta” incearca sa ne explice cum functioneaza aceste sisteme si ce metode putem folosi pentru a fenta stangaciile mintii noastre
2. Efectul Lucifer - Philip Zimbardo
Cu totii am auzit de persoane bune la suflet care la un moment dat au facut lucruri rele, aparent fara nicio explicatie. Ei bine, aceasta carte incearca sa ne explice cum este posibil ca oameni buni sa fie ademeniti de forta raului. Concluziile cartii sunt trase folosind atat exemple din istorie, cat si cercetari recente precum experimentul Stanford.
3. Drive - Daniel Pink
Conform autorului cartii, pentru ca un angajat sa aiba performante in cariera trebuie sa aiba “drive”: autonomie, maiestrie si scop. Cartea isi propune sa stimuleze cititorii pentru a obtine performante de invidiat la locul de munca. Tot in aceasta se mai discuta si despre cauzele care demotiveaza o persoana la job.
4. The Power of Habit - Charles Duhigg
Autorul cartii, un jurnalist excelent din domeniul stiintelor, ia la rand cercetarile cele mai influente si mai importante din domeniul crearii obiceiurilor si desfasoara un plan de actiune destinat celor care doresc sa renunte la obiceiurile proaste si sa isi creeze obiceiuri noi si bune.
5. Arta de a alege - Sheena Iyengar
A decide nu este mereu o sarcina usoara. Aceasta carte explica cum sunt oamenii atunci cand trebuie sa hotarasca un lucru si ce anume ii determina sa isi schimbe deciziile.
6. Blink - Malcolm Gladwell
Fiind preocupat de detalii si de subtilitati, prin aceasta carte autorul vorbeste despre cultivarea unei judecati extrem de rapide si de eficiente si folosind mai multe studii reuseste sa si construiasca argumentul.
7. Ratiuni ale inimii - Clifford Goldstein
Chiar daca, vreme de secole, stiinta, filosofia si logica au fost intrebuintate pentru a sfarama credinta, cartea foloseste aceste instrumente pentru a-i recladi o baza logica, filosofica si chiar stiintifica. Mai mult decat atat, autorul reuseste sa raspunda intrebarilor dificile despre crestinism si arata, totodata, cat poate fi de rezonabil sa crezi in ceea ce trece dincolo de ratiune.
8. In cautarea fericirii - Daniel Gilbert
Scriitorul ne arata ca structurile neuronale care ne permit sa stocam si sa revizitam informatiile ne pot ajuta mult, insa creeaza si o imagine distorsionata asupra a ceea ce vrem si de ce ne dorim lucrul respectiv.
9. Antidotul: fericire pentru oamenii care nu suporta gandirea pozitiva - Oliver Burkeman
Autorul cartiia plecat intr-o retragere cu scopul de a medita si, detasat de lumea exterioara, a avut ocazia sa isi exploreze propria viata interioara. Chiar daca nu ai ocazia sa faci si tu acelasi lucru, il poti urmari pe acest autor prin toate etapele acestei experiente si este foarte posibil sa intelegi cum o mica doza de pesimism realist poate fi un lucru benefic.
10. Interpretarea viselor - Sigmund Freud
Scrisa in anul 1900, cartea reprezinta inceputurile psihologiei. Din aceasta lectura nu te vei alege cu sugestii de tipul "Cum sa..." pentru a descifra propriile vise, insa vei capata o intelegere a proceselor care l-au condus pe Sigmund Freud catre psihanaliza si care l-au determinat sa introduca notiunile de "id", "ego" si "superego". In opera literara autorul relateaza visele sale, dar si pe cele ale pacientilor, explicand cum procedeaza el pentru a contura ceea ce astazi se numeste tehnica asocierii libere, descoperind, astfel, ce se afla la nivel de subconstient.
Psihologia pare sa fie un domeniu infinit, in care invataturile si notiunile noi isi fac mereu loc. Cat timp traim ne aflam intr-o permanenta cautare a pacii interioare. Acea liniste sufleteasca pe care o gasim doar cateva minute pe zi, in momentele de singuratate sau in timpul intalnirilor emotionante cu familia, dar care ne este extrem de benefica sufletului si mintii.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: psihologiaymente.net
Traducere: Minodora Florescu