"Tusea productivă" este un termen utilizat pentru a descrie tusea însoțită de expectorații cu spută, formată în căile aeriene. Acest tip de tuse poate avea un caracter acut sau cronic. În cazul în care manifestările specifice persistă, este recomandată o evaluare medicală de specialitate pentru depistarea cauzelor și stabilirea unui tratament.
Astăzi prezentăm informațiile de bază despre cauzele și simptomele tusei productive, stabilirea unui diagnostic pe baza observațiilor specialistului și opțiunile de tratament. Trebuie menționat faptul că orice tuse cronică (productivă sau neproductivă) poate fi semnul unei afecțiuni subiacente, de aceea, consultul medical este foarte important.
Tusea poate căpăta un caracter cronic, atunci când se manifestă pe o durată mai mare de 8 săptămâni, în cazul adulților, sau mai mare de 4 săptămâni, în cazul copiilor. Tusea productivă cu expectorații de spută poate fi atât acută, cât și cronică. De la o simptomatologie la alta, cauzele pot varia semnificativ:
Momentul în care se declanșează un episod de tuse productivă (diurn / nocturn), durata și intensitatea acestuia sau nuanța sputei îi pot oferi medicului specialist informații utile pentru stabilirea unui diagnostic. De asemenea, tusea productivă poate fi însoțită și de alte manifestări, ce implică nevoia unui consult de urgență. De exemplu, dacă ai hârâială în piept și tuse productivă, examinarea de specialitate și într-un timp cât mai scurt este recomandată.
Factorii de risc pentru tusea productivă sunt: fumatul, expunerea la substanțe iritante (în special, din cauza specificului locului de muncă), bolile cronice și alergiile. Manifestările pot varia ca intensitate și durată în funcție de momentul zilei. Află mai multe informații utile despre cum se calmează tusea noaptea.
În majoritatea cazurilor, tusea productivă reprezintă o manifestare a unor probleme de sănătate subiacente, ce pot fi, însă, descoperite în urma evaluărilor recomandate de medicul specialist. Pneumonia, infecțiile pulmonare bacteriene, tuberculoza, astmul bronșic sau edemul pulmonar sunt doar câteva dintre acestea.
În cazul adulților, observarea sputei este simplu de realizat, însă la copiii mici, aceștia au tendința de a o înghiți, așa că vizita la medicul pneumolog poate fi amânată din acest motiv. De aceea, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită tipului de tuse cu care cei mici se confruntă, precum și simptomelor manifestate simultan.
În funcție de afecțiunile pe care specialistul le suspectează, acesta poate recomanda realizarea unor teste și verificări variate:
Se recomandă ca tusea productivă să nu fie inhibată, pentru că este importantă identificarea cauzei și tratarea acesteia.
În cazul tusei productive acute, fără alte manifestări asociate, medicul specialist poate indica:
În cazul tusei productive cronice, tratamentul recomandat de specialist are scopul de a aborda cauzele acesteia. Iată o serie de exemple:
În final, este important sa reții că medicamentele antibiotice nu au efect împotriva tusei, ci doar pot trata infecția de natură bacteriană responsabilă pentru manifestarea acesteia. Mai mult decât atât, administrarea de antibiotice în lipsa unei infecții bacteriene poate cauza complicații gastro-intestinale, factor de risc pentru tusea persistentă.