Cauta Comunicate
Educatie-Cultura
28.02.2024, 20:16
92

Obiceiuri care te pot ajuta să îți dezvolți inteligența emoțională

Felul în care reacționăm la evenimentele din viața noastră spune mult despre felul și mediul în care ne-am dezvoltat și despre componenta emoțională pe care o avem.
Poza Obiceiuri care te pot ajuta să îți dezvolți inteligența emoțională

În prezent se discută din ce în ce mai mult despre inteligență emoțională, grație conceptului îmbrăcat deosebit de frumos într-o teorie explicativă de către Daniel Goleman. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre inteligența emoțională și despre obiceiurile pe care le poți implementa pentru a o dezvolta, iată câteva recomandări care s-ar putea să te ajute.

Citește despre inteligența emoțională

Foarte multă literatură s-a scris despre conceptul de inteligență emoțională, așadar poți încerca să cauți cărți din care să înțelegi legătura dintre obiceiurile zilnice bune din viața ta și dezvoltarea ta emoțională. Poți citi cartea Atomic Habits în care vei găsi patru categorii de obiceiuri care te vor ajuta să îți modelezi viața în funcție de acestea, pentru a găsi un echilibru care să îți fie benefic.

De asemenea, dacă vrei să aprofundezi informațiile despre dezvoltarea ta poți cumpăra cartea Inteligenta emotionala, în care Daniel Goleman discută pe larg despre lucrurile care stau la baza înțelegerii emoțiilor proprii, dar și pe cele ale celor din jur. Vei vedea implicațiile acestei cărți în aspecte generale ale vieții sociale, dar și în zone particulare, cum ar fi dezvoltarea unor abilități manageriale superioare sau capacitatea de a-ți înțelege mai bine familia. 

Apucă-te de meditație, introspecție și reflecție

Un obicei foarte bun pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională este conectarea ta cu propriul eu. Permite-ți și acordă-ți timp pentru a te cunoaște pe tine însuți, iar în acest fel vei afla o multitudine de lucruri importante care vor constitui baza dezvoltării tale. Vei învăța să îți asculți instinctele și să te bazezi mai mult pe propriile decizii, însă fără a exclude componenta umană și grija față de cei din jur.

Exersează empatia și celelalte caracteristici ale inteligenței emoționale

Empatia este una dintre cele cinci componente ale inteligenței emoționale, alături de autoconștientizare, autocontrol, motivație și abilități sociale. Aceste componente pot fi exersate, așadar este nevoie să îți acorzi timp pentru a înțelege mecanismele psiho-sociologice care stau la baza inteligenței emoționale.

Socializează și dezvoltă capitalul social

Nimic nu te poate ajuta să înțelegi mai bine inteligența emoțională așa cum o face socializarea. Găsește prieteni, discută și mărește-ți cercul de cunoștințe pentru a-ți forma abilitățile sociale. Acest lucru te va pune în diferite situații de viață și vei ajunge să te cunoști pe tine mai bine prin prisma celorlalți.

Inteligența emoțională este foarte valoroasă în relațiile cu cei din jur, așadar alege obiceiuri sănătoase pentru dezvoltarea ta. Citește, meditează și socializează, pentru că aceste elemente stau la baza piramidei dezvoltării și a nevoii de autoactualizare constante.