Moștenirea, cunoscută și sub denumirea de drept succesoral, se referă la totalitatea bunurilor, proprietăților, dar și datoriilor pe care le lasă în urmă o persoană decedată. Cei care au dreptul la moștenirea persoanei decedate sunt moștenitorii, iar aceștia pot fi fie desemnați în testamente, fie determinați de lege, în cazul în care nu există un testament valabil.
Moștenitorii sunt aceia care au dreptul la o anumită parte din moștenire, respectiv la „partea legitimă”. Aceasta este stabilită de legile în vigoare și de regulamentele specifice, iar în vederea distribuirii corecte a bunurilor persoanei decedate către moștenitori un rol important îl joacă executorul testamentar. Există specialisti si experti in drept civil a căror activitate profesională este dedicată unor situații de acest fel.
În România drepturile succesorale sunt reglementate de Codul Civil - parte integrantă din legea 287/2009 - și de alte legi și regulamente specifice. Acestea stabilesc modul în care se realizează transmiterea averii și drepturile succesorale ale moștenitorilor după decesul unei persoane.
Dreptul la moștenire, dreptul la partea legitimă, dreptul de a refuza moștenirea, dreptul la informații, respectiv dreptul la partea de profit din moștenire – fiecare dintre acestea este încadrată în categoria drepturilor de bază ale moștenitorilor. Moștenitorii au așa-numitele drepturi succesorale pentru care pot fi desemnați prin testamente sau pot fi determinați de lege în absența unuia. Totodată, moștenitorii au dreptul la o anumită parte a moștenirii, aceasta fiind stabilită prin lege, dar au și dreptul de a refuza moștenirea în cazul în care nu este în interesul lor să o accepte.
Extrem de important pentru moștenitori este să știe că au dreptul la informații despre moștenire, despre bunuri și datorii lăsate în urmă de defunct, iar toate aceste drepturi mostenitori trebuie să le fie furnizate în vederea luării unei decizii informate. În același timp, moștenitorii pot obține și venituri din investiții sau din exploatarea bunurilor moștenite, așa cum ar fi chiriile din proprietăți sau dobânzile din conturi bancare.
Pentru că este un domeniu complex, este important să descoperi specialiștii care să te ajute în demersurile pe care urmează să le faci. Este important ca acești specialiști să te asigure că gestionează situația în mod adecvat și urmează procedurile legale, în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare, că au experiența necesară pentru a te ajuta să treci cu ușurință prin întreg procesul de obținere a drepturilor succesorale – care uneori se poate anunța extrem de dificil, dar și că gestionează întreg procesul ținând cont de documentele legate de moștenire și au în vedere fiecare dintre aspectele importante implicate de acest subiect atât de complex și de controversat.
Amintește-ți că fiecare este unică, însă în același timp trebuie să știi că preluam riscurile de la tine și te ajutam sa finalizam procesele intr-un termen rezonabil. La finalul procesului de obținere a drepturilor succesorale, ne asigurăm că vei primi contravaloarea corecta, pentru că principalul scop pe care îl avem este să te ajutam sa echilibram sansele si sa eliminam abuzurile. În acest fel, vei avea siguranța că ceea ce primești este ceea ce ți se cuvine cu adevărat și că toate aspectele legale au fost tratate în mod corespunzător, iar drepturile tale au fost protejate în mod adecvat.