Cauta Comunicate
IT-Software
11.11.2022, 22:07
558

Ce este un SSD M.2? Avantaje, dezavantaje si cum se instaleaza unul

SSD-ul a evoluat, cu noi dispozitive care se conecteaza direct la placa de baza. Ce este un SSD M.2 si cum instalezi un M.2 pe computer?
Poza Ce este un SSD M.2? Avantaje, dezavantaje si cum se instaleaza unul

SSD M.2 sau SSD mSATA?

Atunci cand iti construiesti propriul computer sau faci upgrade la un model existent, optarea pentru cea mai rapida stocare posibila este o miscare inteligenta. La urma urmei, daca poti instala sistemul de operare pe stocare super-rapida, computerul va functiona mai repede.

M.2, cunoscut anterior sub numele de Next Generation Form Factor (NGFF), ofera un transfer de date mai rapid decat vechiul mSATA. Deoarece acesta din urma se bazeaza pe PCIe, este limitat la 6Gb pe secunda (Gb/s). Laptopurile mai vechi si tabletele Windows folosesc unitati SSD mSATA.

Unul dintre motivele pentru care este atat de rapid este ca exista o conexiune directa intre placa de baza si SSD M2 laptop Kingspec.

Sunt disponibile trei tipuri de M.2:

SATA: Aceasta optiune foloseste driverul AHCI si directioneaza catre un port SATA 3.0 prin conectorul M.2. Este lent, dar compatibil pe scara larga.

AHCI: Advanced Host Controller Interface este o optiune mai lenta care se gaseste pe placile de baza cu buget redus si este potrivita pentru sistemele de operare mai vechi. SSD-urile conectate prin AHCI se comporta de obicei mai mult ca DRAM decat un hard disk (HDD) standard.

NVMe: Non-Volatile Memory Express sau NVM Express a fost creat special pentru SSD-urile de generatie urmatoare. In timp ce stocarea NVMe este disponibila cu conexiuni PCIe standard pentru placile de baza desktop, factorul de forma M.2 utilizeaza un conector diferit.

Desi SSD-urile mSATA sunt bune, profita de ocazie pentru a utiliza M.2 daca placa de baza il accepta.

Cum arata un SSD M.2?

Pe langa cele doua tipuri de M.2, vei gasi unele diferente in conectori. Este vital sa cumperi tipul potrivit de SSD M.2 pentru conexiunea pe placa de baza. Sunt disponibile trei configuratii, care difera in functie de pozitia crestaturii, de spatiul din conectorul de margine.

B: Crestatura este la sase pini din stanga.

M: Crestatura este la cinci pini din dreapta.

B&M: Dispune de doua crestaturi; primul este la sase pini din stanga, al doilea este la cinci pini din dreapta.

Evident, va trebui sa ai grija sa verifici documentatia placii de baza inainte de a cumpara un SSD M.2. O greseala poate fi costisitoare!

Cum se instaleaza o unitate SSD M.2

Inainte de a instala unitatea SSD M.2, ia-ti masurile de precautie antistatice necesare. De asemenea, asigura-te ca deconectezi computerul de la retea. Daca instalezi un dispozitiv SSD M.2 intr-un laptop, scoate bateria.

Pasul 1: Selecteaza SSD-ul M.2 pe care il doresti

Incepe prin a identifica un dispozitiv de stocare SSD M.2 pe baza cerintelor placii de baza si a cheii de port. Acesta este, fara indoiala, cel mai dificil aspect al procesului. Studiaza oferta ssd laptop pentru a face alegerea corecta, pe baza placii de baza, a cerintelor de dimensiune si a bugetului.

Pasul 2: Identifica conectorul M.2

Unele placi de baza au mai multe porturi M.2. Unul ar putea fi pentru o placa de retea sau un alt dispozitiv. Alternativ, placa de baza ar putea avea o configuratie specifica pentru o utilizare optima. Este posibil sa ai patru sau mai multe unitati SATA, de exemplu, care necesita utilizarea unui anumit port M.2.

Prin urmare, este important sa verifici documentatia placii de baza pentru a confirma la ce port ar trebui sa fie conectat SSD-ul M.2.

Pasul 3: Instalare M.2 fara conector

Nu ai pe placa de baza un slot M.2? Daca da, poti achizitiona un adaptor PCIe cu slot M.2. Acestea sunt relativ ieftine,

Nu sunt disponibile adaptoare PCIe pentru laptopuri, dar sunt disponibile carcase USB 3.0 pentru SSD-urile M.2. Acest lucru nu este ideal si este inutil pentru pornirea sistemelor de operare. Dar pentru stocarea ultra-rapida --- poate pentru editarea video de inalta definitie --- este o optiune inteligenta.

Nu uita cand cumpari un adaptor sa te asiguri ca se potriveste cu SSD-ul M.2 pe care il cumpari. Altfel, va fi incompatibil!

Pasul 4: Instaleaza unitatea SSD M.2

Cand esti gata sa instalezi unitatea SSD M.2, incepe prin a scoate suruburile de fixare din port.

Apoi, asigura-te ca unitatea SSD si conectorul se potrivesc, apoi gliseaza-l in port la un unghi de 30 de grade. In unele cazuri, ar trebui sa alunece fara prea mult efort, dar poate fi necesar sa-l misti putin. Odata intrat, ar trebui sa ramana la unghiul de 30 de grade; exista un arc usor, pe care il vei vedea daca impingi celalalt capat in jos spre placa de baza.

 

Pentru a fixa unitatea SSD M.2, impinge-o pe placa de baza, aliniaza surubul si strange-l. Retine ca pozitia surubului va depinde de lungimea SSD-ului M.2. Ar trebui sa fie disponibile mai multe orificii pentru a suporta diferite dimensiuni SSD.

Ai grija sa nu strangi prea mult SSD-ul, deoarece acest lucru il va deteriora. Asigura-te ca ai inchis carcasa PC-ului/laptopului inainte de a-l porni din nou.

Pasul 5: Cum sa activezi M.2 in BIOS/UEFI

Va trebui sa activi dispozitivul M.2 in setarile computerului, asa ca porneste direct in ecranul BIOS/UEFI. Cauta o optiune M.2 legata de slotul PCI Express. Consulta manualul placii de baza pentru pasii corecti aici, deoarece va diferi de la producator la producator.

Cu dispozitivul activat, poti opta pentru a instala Windows sau orice sistem de operare pe care il preferi. Dispozitivele SSD M.2 sunt potrivite mai degraba pentru rularea sistemelor de operare decat pentru a actiona ca stocare pentru alte fisiere.

Dezavantajele utilizarii unui SSD M.2

In timp ce un SSD M.2 poate oferi computerului tau un sistem de operare super-rapid, ar trebui sa fii constient de potentialele dezavantaje.

De exemplu, placile de baza mai vechi cu suport SSD M.2 se pot baza pe magistrala PCIe, ceea ce inseamna ca dispozitivele sunt limitate la viteze de transfer de 6 Gb/s. In plus, unitatile SSD M.2 conectate la magistrala PCIe nu pot fi folosite ca unitate principala a sistemului.

 

Placile de baza mai noi nu au aceasta problema, asa ca merita sa verifici daca hardware-ul tau va oferi vitezele la care va astepti.

Intre timp, limitele designului placii de baza pot restrictiona modul in care dispozitivul M.2 interactioneaza cu restul sistemului. Latimea de banda PCIe este limitata, ceea ce inseamna ca adaugarea unui SSD M.2 ar putea interfera cu alt hardware. Din nou, verifica documentatia placii de baza pentru a verifica modul in care o unitate M.2 iti poate afecta configuratia.

Stocare rapida pe computer cu instalarea SSD M.2

Urmeaza pasii de mai sus pentru a instala un SSD M.2 in computer sau laptop sau pentru a actualiza un dispozitiv M.2 existent. Cu un spatiu de stocare mai rapid instalat acum, sistemul tau de operare va porni mai rapid si performanta se va imbunatati.

Comunicate SEO MARKETING AGENCY S.R.L.