Cauta Comunicate
Constructii
14.05.2021, 08:10
46

6 lucruri de care trebuie sa tii cont cand te apuci de sudura

Daca esti incepator, utilizarea aparatului de sudura poate fi intimidanta si totodata, foarte periculoasa.
Poza 6 lucruri de care trebuie sa tii cont cand te apuci de sudura

Totusi, cu perseverenta, atentie si efort, dar si cu echipamentul si instrumentele potrivite, poti deveni suficient de priceput pentru a putea aborda orice proiect.

Iata cateva lucruri esentiale de care trebuie sa tii cont cand te apuci de sudura.

Ia toate masurile de siguranta necesare

Masurile de siguranta nu sunt deloc optionale atunci cand folosesti un aparat de sudura. Vei avea nevoie de manusi de protectie, casca si ochelari de sudura si chiar si de o jacheta rezistenta la foc.

Castile de sudura au evoluat mult in ultimii ani si poti gasi modele noi care se intuneca automat la pornirea aparatului de sudura si care iti ofera vizibilitate excelenta.

De asemenea, cand sudezi, trebuie sa ai o ventilatie adecvata sau sa folosesti un sistem de extragere a fumului. Nu suda niciodata in apropierea materialelor inflamabile si alege o locatie in care scanteile nu vor atinge nimic.

Sudarea cu sarma

Este o tehnologie care foloseste o bobina de sarma alimentata printr-un pistol. Alimentarea constanta reduce necesitatea opririlor si pornirilor si creste eficienta procedeului, facandu-l usor de folosit de incepatori. De asemenea, este rapid, economic si ideal pentru a suda tabla subtire.

Sudarea cu sarma poate fi cu gaz inert (MIG) sau cu flux. Prima se bazeaza pe fluxul constant de gaz de protectie care inlatura riscul de contaminare a sudurii si nu se poate utiliza in aer liber. Cea de a doua se bazeaza pe folosirea unei sarme speciale si se poate folosi pentru lucrari in aer liber.

Sudarea cu stick(SMAW)

Este metoda potrivita pentru reparatiile rapide si cel mai des folosita de incepatori. Asa cum sugereaza si numele, aceasta foloseste un electrod si nu mai necesita alimentatorul cu sarma. Este mai lenta decat metoda MIG, dar mult mai eficienta daca se lucreaza cu metale murdare sau ruginite. Nu se poate folosi, insa, la sudarea tablelor.

Sudarea TIG (gaz inert de tungsten)

Este o metoda folosita in lucrarile in care sudura trebuie sa arate cat mai bine, cum ar fi cele de arhitectura sau reparatiile auto. Este eficienta pentru sudarea metalelor subtiri si a tablelor. Utilizarea acestei tehnologii necesita experienta si nu se recomanda incepatorilor.

Alege un instrument cu o interfata prietenoasa si usor de folosit

Pentru un incepator poate fi dificil sa seteze parametrii de sudare, de aceea, daca esti la primii pasi in acest domeniu, cauta un aparat de sudura cu o interfata cat mai prietenoasa si mai usor de utilizat. Aceasta ar trebui sa asigure o serie de presetari si tu sa trebuiasca doar sa alegi grosimea, tipul de material pe care urmeaza sa il sudezi si consumabilul folosit - sarma sau electrod.

Daca este o masina buna, va stii automat la ce tensiune de intrare esti conectat si va ajusta setarile in consecinta.

Alege consumabilele in functie de materialul pe care il sudezi

Consumabilele si tehnologiile de sudare vor functiona mai bine pentru anumite materiale si mai rau pentru altele. De exemplu, poti folosi tehnologia MIG pentru sudarea aluminiului, dar vei obtine rezultate mult mai buine folosind un pistol cu bobina.

Cauta informatii despre aparatul de sudura pe care vrei sa il achizitionezi si alege-l in functie de proiectele pe care vrei sa le realizezi.

Comunicate ADVERT BOUTIQUE S.R.L.