Una dintre cele mai vechi preocupari ale strabunilor nostri a fost cultivarea vitei de vie. Cu o suprafata de peste 187.000 de hectare de vita de vie, Romania ocupa locul 13 la nivel mondial, in ceea ce priveste productia de vin. Cei mai importanti producatori de vinuri din lume sunt: italienii, francezii, spaniolii si americanii.
Afla din topul RisCo care sunt preferintele romanilor in materie de sortimente de vin si care sunt tendintele pietei pentru anul 2017.
1. Cramele Recas
Risco Star Index: 8.3
Cramele Recas sunt detinute de familiile Cox, Gheorghe Iova si Ioan Georgiu si administreaza aproximativ 1.100 de hectare de vita de vie. Vinurile produse in aceasta fabrica sunt vandute in Marea Britanie, Olanda, Germania si SUA, iar sortimentele cele mai consacrate sunt: Merlot Noir, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Muscat Ottonel.
2. Zarea SA
Risco Star Index: 8.4
Fondata de Wilhelm Mott in 1912, Zarea apartine in prezent atat companiei poloneze Ambra, cat si firmei Karom Trading Romania, ambele controlate de renumitul Schloss Wachenheim. Compania detine doua centre de productie: unul in Bucurestii Noi, unde sunt fabricate majoritatea produselor si celalalt in Otopeni, unde sunt produse spumantele fermentate in sticla. Cele mai cunoscute produse sunt: bitterul Carpaten, sangria Corrido, lichiorul Florentino si spumantul pentru copii Robby Bubble.
3. Vinexport Trade-mark SA
Risco Star Index: 7.8
Infiintata in anul 1969, compania a functionat sub numele de Intreprindere Comerciala pana in 1991, cand si-a schimbat forma juridica. Datorita investitiilor de aproximativ 20 de milioane de euro demarate in anul 2007, Vinexport Trade-mark si-a extins capacitatea de productie. Printre cele mai apreciate sortimente de vinuri ale acestei crame se numara: Riesling italian, Sauvignon alb si Vinul de Hruba, toate vandute sub numele de Rovinex.
4. Cramele Halewood
Risco Star Index: 7.4
Halewood International a fost fondata in 1978 de catre John E. Halewood si s-a dezvoltat rapid, devenind cea mai mare companie independenta de bauturi alcoolice din Marea Britanie. In 1987 compania a inceput sa importe vinuri din Romania, in stransa colaborare cu Dan Muntean, iar zece ani mai tarziu John E. Halewood si Dan Muntean au pus bazele unui parteneriat de succes. Detinand peste 350 de hectare in cele mai importante regiuni din Romania: Dealu Mare, Transilvania si Murfatlar, brandul a devenit cel mai mare exportator de vinuri romanesti din Marea Britanie. Produsele de marca fiind: Prahova Valley, Principele, Rhea si Theia.
5. Domeniile Viticole Tohani
Risco Star Index: 6.2
Chiar daca exista documente care atesta ca podgoria Tohani a luat nastere in 1773, supranumita “patria vinurilor rosii” a fost creata la 1 Ianuarie 1959. Grupul detine 500 de hectare de vita de vie si este considerat cel mai mare producator de vinuri din Prahova. Printre produsele de top se numara si: Revolutie 1989 Tamaioasa Romaneasca, Principele Radu si Princiar Rose.
Concluzii si tendinte 2017: Evolutia din ultimii ani a pietei vinului din Romania este una surprinzatoare, mai ales datorita ritmului alert pe care l-a avut acest proces, comparativ cu alte sectoare economice. Chiar daca industria este inca dominata de asa numitul "vin de casa" sau varsat, marii jucatori ai pietei nu duc lipsa de clienti. Si asta, fiindca tot mai multi consumatori prefera sa aleaga un vin de calitate atunci cand consuma bauturi alcoolice.
RisCo a realizat topul celor mai buni cinci producatori de vinuri din Romania, utilizand serviciul intern Liste si Selectii Firme. Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!