Raportul Cash flow iti ofera informatii despre cum au evoluat incasarile efective si cheltuielile unei companii in perioada de raportare incheiata.
De multe ori, desi compania si-a crescut cifra de afaceri si a realizat profit, se constata ca pe parcursul anului intampina dificultati in a-si achita facturile scadente, trebuie sa recurga la imprumuturi bancare tot mai mari si uneori amana investitiile din cauza lipsei de lichiditati.
La sfarsitul anului, compania are mai putini bani pe conturi si ‘se sufoca’ din punct de vedere financiar. Aceste lucruri se pot intampla daca pe langa preocuparea pentru vanzari si cota de piata, managementul firmei nu se ingrijeste si de incasarea banilor de la clienti, precum si de imbinarea iesirilor si intrarilor de numera, in asa fel incat sa nu dezechilibreze situatia pozitia firmei pe termen scurt si sa slabeasca competitivitatea acesteia pe piata pe termen mediu si lung.
Raportul de Cash flow te ajuta sa intelegi cum au fost distribuiti banii in companie, intre principalele activitati (activitatea operationala, cea financiara si investitii) si in ce masura sursele de finantare atrase de la banci sau alti investitori au sustinut activitatea de productie sau pe cea de investitii.
Impreuna cu Bilantul si Contul de profit si pierdere, raportul de Cash flow alcatuieste ansamblul situatiilor financiare ale unei firme, oferind imaginea completa asupra pozitei financiare a acesteia.
Raportul Cash Flow este impartit in fluxurile de numerar din activitatea operationala, cele din activitatea de investitii si fluxurile de numerar din activitatea de finantare. Un flux negativ de numerar din operatiuni trebuie finantat din resursele de bani existente (sume aflate in conturile companiei) sau din atragerea de fonduri din exterior (credite sau majorari de capital). Intrarile de Cash flow din activitatea financiara sunt necesare si pentru a finanta investitiile companiei (achizitia de utilaje, cladiri si terenuri necesare in procesul de productie), pentru a pastra pozitia competitiva pe piata a firmei pe termen lung.
Fluxurile de numerar din activitatea operationala reprezinta numerarul care ramane efectiv pe conturile firmei din activitatea operationala, dupa plata costurilor legate de productie.
Valoarea acestora este calculata pornind de la profitul net al companiei, care este ajustat cu veniturile si cheltuielile care nu implica numerar in perioada analizata (in principal amortizarea si provizioanele), precum si cu variatia unor elemente de bilant (stocuri, creante si datorii comerciale). Fluxuri de numerar din investitii sunt egale cu diferenta dintre achizitiile si vanzarile de active fixe ale companiei in perioada analizata.
Fluxuri de numerar din finantari reprezinta diferenta dintre sumele rezultate din atragerea de surse de finantare sub forma de credite pe termen scurt sau mediu si lung, majorari de capital si platile pentru aceste finantari, respectiv dobanzi, principal si dividende.