Cauta Comunicate
Afaceri
12.01.2023, 12:46
191

Tipuri de chei pe care trebuie sa le ai in trusa de scule, pentru a fi pregatit pentru orice situatie

Indiferent ca esti electrician, mecanic sau pur si simplu iti place sa mesteresti prin propria casa, este bine sa ai intotdeauna la indemana o trusa de scule. In aceasta trusa de scule trebuie sa se g
Poza Tipuri de chei pe care trebuie sa le ai in trusa de scule, pentru a fi pregatit pentru orice situatie

Indiferent ca esti electrician, mecanic sau pur si simplu iti place sa mesteresti prin propria casa, este bine sa ai intotdeauna la indemana o trusa de scule. In aceasta trusa de scule trebuie sa se gaseasca surubelnite, suruburi, mici accesorii, lanterne si evident, chei.

O trusa completa de chei este indispensabila, deoarece iti permite strangerea sau desfacerea suruburilor si a piulitelor de marimi diferite.

Majoritatea mecanismelor (jucarii, piese de mobilier, electronice si electrocasnice, automobile, etc) au in componenta suruburi si piulite, ceea ce inseamna ca orice reparatie sau orice montaj si demontaj presupune folosirea unei chei.

Cate tipuri de chei exista si care sunt indispensabile in trusa ta de scule?

De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe chei, diferite in functie de marime, forma sau scop:

1. Chei fixe. Sunt chei cu deschidere fixa, realizate din aliaje de otel. In general, acestea sunt foarte rezistente, putand strange si desface suruburi fara a se uza in timp. Pe piata pot fi gasite si chei fixe fabricate din metale moi, gandite pentru folosirea in domenii unde nu trebuie sa se produca scantei. Acestea sunt mult mai rare, insa. Cheile fixe pot avea diverse dimensiuni, cel mai adesea intre 4 si 55 mm.

2. Chei inelare. Sunt chei gandite pentru o prindere mai buna a suruburilor hexagonale. Sunt ideale pentru spatiile inguste si vin, la fel precum cheile fixe, in mai multe variante de marimi. Adesea, cheile inelare au manerul in plan diferit fata de deschiderea inelului, pentru a se putea deschide suruburi si piulite ce au fost semiingropate in material.

3. Chei tubulare. Sunt chei gandite pentru piulitele si suruburile aflate in interiorul unei piese. Acestea au un cap cu forma hexagonala sau patrata si sunt construite pentru activitati foarte precise, cum ar fi desfacerea bujiilor.

4. Chei imbus. Sunt chei foarte folosite in ultimii ani, fiind adesea gasite in pachetele cu piese de mobilier ce pot fi construite de catre beneficiari. Denumite si chei Allan, acestea au forma hexagonala, sunt indoite in forma literei L si sunt destinate suruburilor cu cap ingropat.

5. Chei reglabile. Sunt chei multifunctionale, care permit modificarea distantei dintre falci, in asa fel incat sa fie folosite pentru mai multe tipuri de suruburi. O cheie reglabila este extrem de utila in anumite aplicatii si poate oferi flexibilitate, insa nu ofera acelasi transfer de cuplu precum o cheie fixa. Exista chei reglabile suedeze, chei reglabile pentru teava sau chei reglabile speciale, proiectate pentru sarcini specifice.

6. Chei dinamometrice. Sunt chei care permit aplicarea unui anumit cuplu, in asa fel incat suruburile sa nu fie stranse mult prea tare. La fel ca si celelalte tipuri de chei, acestea vin in mai multe variante de dimensiune si pot avea cuplu intre 5 si 100 Nm. In general, cheile dinamometrice sunt esentiale in industria auto, acolo unde strangerea precisa a suruburilor este strans legata de siguranta celor care folosec masina.

Daca vrei truse de chei de cea mai buna calitate, le poti gasi pe www.sculeaz.ro