Sancțiunile luate de SUA și de aliații lor de a viza unele bănci rusești pentru invazia Ucrainei de către această țară au afectat sistemul financiar rusesc, iar moneda sa a scăzut cu peste 30% față de dolar.
Prețul petrolului Brent a depășit 100 de dolari pe baril iar dolarul s-a apreciat. Tensiunile au crescut temerile că aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producător din lume, ar putea fi întreruptă.
Scăderea rublei va agrava inflația în Rusia și a sporit temerile privind fuga băncilor din țară. Banca centrală a Rusiei a declarat la sfârșitul săptămânii că va sprijini instituțiile financiare rusești care au fost afectate de sancțiuni și că băncile vor putea în continuare să efectueze tranzacții în ruble și în valută străină.
Luni, CBR (banca centrală a Rusiei) a luat măsuri suplimentare, majorând rata dobânzii cheie la 20%, de la 9,5%, pentru a încerca să controleze daunele provocate de sancțiuni. De asemenea, banca a declarat că va elibera rezerve bancare în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari, care au fost puse deoparte ca tampon pentru creditele de consum și ipotecare negarantate.
De asemenea, ministerul rus de finanțe a mai declarat că va cere companiilor să vândă 80% din deținerile de valută străină într-un alt efort de a susține rubla.
Scăderea de la începutul zilei de luni a plasat rubla la niveluri record, conversia valutară făcându-se la 120 pentru un dolar, deși moneda și-a revenit într-o oarecare măsură până la tranzacțiile de după-amiază în Asia.
O prăbușire a monedei s-ar adăuga la durerea pe care rușii obișnuiți ar putea să o resimtă din cauza sancțiunilor. Inflația ar fi împinsă și mai sus, iar prețurile bunurilor importate ar crește vertiginos. Mișcarea va fi una dintre cele mai mari căderi de o zi din istoria modernă a monedei rusești, similară ca amploare cu scăderile de o zi înregistrate în cele mai grave momente ale crizei financiare a țării din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale.
Banca centrală a Rusiei a încercat să proiecteze calm în weekend, afirmând că sistemul bancar este stabil și că va continua să furnizeze băncilor numerar pentru a asigura operațiuni normale. Aceasta a precizat că serviciile vor fi normale și că toate cardurile bancare vor funcționa.
În aceste zile, România a avut un curs BNR stabil pentru leu și nu există motive de îngrijorare pentru noi.