Cauta Comunicate
ONG
18.11.2021, 10:43
126

Perspective colorate - ApEAL - Asociația pentru Educație, Antreprenoriat și Leadership

Proiect de educație alternativa comunitara susținut de Start Ong
Poza Perspective colorate - ApEAL - Asociația pentru Educație, Antreprenoriat și Leadership

 

În perioada martie-octombrie 2021, tinerii din Comuna Ciocănești, au participat la Școala de management ApEAL, în cadrul căreia au putut concepe un plan de acțiune pentru dezvoltarea și susținerea proiectelor educaționale pentru alți aproximativ 170 de copii și tineri ai comunității lor, dar si din jurul comunității Bran, unde tinerii doresc să dea mai departe ceea ce au învățat. 

Proiectul are un caracter comunitar, bazat pe ateliere de educație non-formală dezvoltate prin implicarea tinerilor din spațiul rural Ciocănești, județul Dâmbovița. Acestea au ca scop stimularea și dezvoltarea unor abilități practice și de colaborare inter-etnică în mijlocul tinerilor din comunitate. Cu ajutorul lor, odată cu generarea noilor contexte de exersare de abilități, se urmărește o mai ușoară și eficientă inserție a beneficiarilor în viața social economică, dar și crearea unor comunități unite, solidare și proactive.

Astfel, demersul participanților s-a concretizat în următoarele activități:

TechEdu la sat/Vedete, VR și emoții! - Cu ajutorul filmelor VR, beneficiarii proiectului s-au putut conecta la poveștile reale și emoționante de viață ale unor persoane pe care le consideră modele: Maia Morgenstern, Mihai Mărgineanu, Bobi Dumitraș (membru în trupa Fără Zahăr). Cei trei au dat mai departe mesaje ce îi îndemnau pe tineri să rămână deschiși către învățarea continuă, în ritmul și în forma proprie, dar și către iubirea de sine, autocompasiune și blândețe față de propria persoană.

Ateliere „Bucuria învățării” - 7 ateliere de educație non-formală, cu focus pe promovarea diversității pentru copii din toate satele comunei Ciocănești, desfășurate în cadrul comunității. Traineri din București și împrejurimi, dar și tineri din comunitatea însăși au livrat ateliere de organizare și comunicare, dans, creație, teatru și gătit copiilor beneficiari.

Școala verde în mijlocului naturii - 3 tabere educative la munte, unde Clubul Tineri de Succes din Ciocănești au o bază montană cu amenajări realizate chiar de mâna lor. Aceste tabere le-au oferit tinerilor și copiilor din comuna Ciocănești un context de învățare într-un spațiu cultural nou, în afara comunității de proveniență. Experiențele avute și situațiile practice le-au fost utile tinerilor în dobândirea de abilități pentru viața reală: gătit, construit, autogospodărire, lucru în echipă, abilități de relaționare inter si intrapersonale, comunicare, identificare și gestionare a emoțiilor proprii.

Pentru tinerii participanți, proiectul a reprezentat:

„O oportunitate de a mă deconecta, de a-mi asuma responsabilități și de a vedea cum fac ceva bine. Am descoperit o latură mai calmă a mea, dar și curiozitatea și dorință de a merge spre ceva nou.” (Marina, 18 ani).

”Am învățat să-mi pun întrebări, să comunic mai bine, să iau partea constructivă a conflictelor. Am descoperit oameni care mă inspiră, care mă motivează să fiu mai bun, să le arăt celorlalți că pot conta pe mine.” (Robert, 14 ani)

”Proiectul m-a ajutat să ies din zona mea de răsfăț, să am curaj să încerc, să îmi fac prieteni noi. Am învățat aici și multe lucruri practice: cum sa folosesc bormașina, rindeaua - acasă nici nu aș fi pus mana pe ele. O să rămân cu amintiri frumoase, cu făcutul pâinii, cu focul de tabără și chitara, dar și cu excursia la Bran și cu oamenii pe care i-am cunoscut în drum.” (Mario, 16 ani)

În echipa ApEAL - Asociația pentru Educație, Antreprenoriat și Leadership căutăm să creăm contexte de învățare experiențială și să picurăm cu educație non-formală în locurile în care aceasta este încă un mister, tocmai pentru a oferi șanse tuturor tinerilor, indiferent de locul de proveniență, în a-și dezvolta potențialul latent și găsi drumul spre succes, așa cum este el înțeles de sinele real al fiecăruia.

„Perspective colorate" este un proiect inovativ de educație alternativă, realizat cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Act for Tomorrow. 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

 

Contact:

Serban Moldoveanu

Președinte Asociația pentru Educație Antreprenoriat și Leadership 

Tlf. 0744 338 943

Comunicate ASOCIATIA PENTRU EDUCATIE,ANTREPRENORIAT,LEADERSHIP

Poza Perspective colorate - ApEAL - Asociația pentru Educație, Antreprenoriat și Leadership
Perspective colorate - ApEAL - Asociația pentru Educație, Antreprenoriat și L...
Proiect de educație alternativa comunitara susținut de Start Ong
18.11.2021, 10:43
IM
Publicat de:
Irina Matei