Topografia este stiinta care sta la baza planurilor, hartilor, masurarea suprafetelor terestre precum si tehnica reprezentarii grafice sau numerice a suprafetelor masurate.
Am definit in termeni simpli o activitate complexa si foarte importanta din domeniul geodeziei.
Avand in vedere complexitatea acestei activitati si multitudinea de solicitari posibile existente, am ales cateva din acestea intalnite in mod frecvent si pe care vi le prezentam in continuare.
In aceasta situatie o importanta majora o constituie obtinerea autorizatiei de construire. Apelarea la o firma de topografie faciliteaza si scurteaza drumurile facute la autoritatile locale in vederea obtinerii documentelor necesare demararii lucrarilor.
Pornind de la delimitarea suprafetelor, construirea unui gard de imprejmuire si continuand cu lucrarile de constructii, prezenta unui topograf ne da garantia respectarii regulilor de urbanism specifice zonei de lucru.
Un plan de amplasament, un plan de incadrare in zona si masuratorile efectuate la fata locului de catre specialistii din domeniu ne vor da lamuriri cu privire la deciziile care vor fi luate si daca acestea corespund dorintelor si nevoilor noastre.
In acest caz atat alipirea cat si impartirea trebuiesc facute cu ajutorul unui topograf.
Un exemplu practic pe care il intalnim in mod frecvent este acela cand se doreste impartirea unui teren intre mostenitori, frati sau rude. In afara faptului ca masuratorile vor fi efectuate cu exactitate acestea trebuie sa tina cont si de regulile zonale astfel incat la terminarea operatiunii sa nu existe obiectiuni.
Schita constructiei pentru o cladire sau pentru un imobil poate fi solicitata atunci cand doresti obtinerea unui credit ipotecar, a unui certificat energetic sau pentru plata impozitelor.
Aceasta situatie o intalnim atunci cand doresti ca o casa, apartament sau un alt imobil sa le transformi in spatii comerciale, birouri sau o alta destinatie ulterioara in afara scopului pentru care au fost construite.
Apelarea la un topograf in situatia data nu numai ca este necesara dar este si obligatorie. Avem exemple multiple de zone cu pericol de inundatie, de alunecari de teren sau zone protejate unde nu putem construi.
Avand toate informatiile necesare si personalul specializat in domeniu in afara sigurantei privind evaluarile zonale vom avea si acces mai rapid la obtinerea documentelor necesare demararii lucrarilor de constructie.
Aceasta situatie mai speciala apare atunci cand o persoana doreste sa achizitioneze o cladire mai veche, o cladire istorica in vederea restaurarii sau consolidarii acesteia.
Apeland la un topograf putem obtine mult mai rapid informatii legate de proprietari dar si posibilitatea evaluarii cat mai exacte a stadiului de degradare al cladirii si modalitatile prin care putem interveni in siguranta in vederea conservarii acesteia. Evaluarea ne da posibilitatea sa alegem achizitia sau sa renuntam la aceasta.
Taxa pe un teren este stabilita calculand suprafata totala a acestuia, rangul localitatii unde este amplasat, zona si categoria de folosinta.
Baza de calcul o constituie Cartea Funciara care cuprinde planul de amplasament si delimitarea terenului, respectiv releveul. Daca toate aceste documente au fost facute de catre personalul de specialitate in domeniu, respectiv un topograf ne dau siguranta unei impozitari corecte si nu vom avea litigii cu vecinii si nici cu autoritatile locale.
Am prezentat doar o parte din multitudinea de solicitari posibile privind necesitatea de a apela la serviciile unui topograf, dar sper ca cele prezentate sa va ajute in luarea deciziilor potrivite.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre serviciile de topografie nu ezitati sa apelati la EvCad Property Bucuresti.