Cauta Comunicate
Sanatate
17.01.2024, 13:00
32

Ghid de la A la Z pentru o sănătate orală excelentă

Practicile sănătoase de igienă orală constituie fundamentul unei bune sănătăți generale. Există numeroși factori care pot afecta sănătatea orală și implicit pe cea generală, însă adoptarea unor măsuri
Poza Ghid de la A la Z pentru o sănătate orală excelentă

Periajul regulat, utilizarea aței dentare și controalele regulate la stomatolog previn majoritatea problemelor dentare, pentru a asigura o sănătate orală adecvată. Ghidul actual se concentrează pe informații practice și sfaturi accesibile pentru a promova o sănătate orală durabilă.

Periajul regulat al dinților

Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de două ori de zi, folosind o periuță cu peri de o duritate medie sau mică și o pastă de dinți cu fluor. În funcție de particularitățile individuale, frecvența periajului dentar poate crește, însă fără a se depăși frecvența maximă admisă, de trei periaje dentare pe zi. De asemenea, în funcție de situația particulară, pot exista recomandări specifice în privința tipului de periuță și pastă de dinți utilizate.

De exemplu, fatetele dentare, componente aplicate pe suprafața frontală a dinților pentru a îmbunătăți estetica zâmbetului, își pot modifica aspectul estetic dacă sunt curățate cu o periuță de dinți cu peri medii sau duri și o pastă de dinți non-abrazivă. În consecință, pacienții cu fațete dentare ar trebui să evite astfel de produse și să opteze pentru o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți non-abrazivă.

Folosirea corectă a aței dentare

Ața dentară reprezintă un element esențial în rutina de îngrijire orală, deoarece poate ajuta la îndepărtarea acelor depuneri de placă bacteriană la care nu se poate ajunge cu o periuță obișnuită. Utilizată corect, ața dentară contribuie la menținerea unei igiene dentare adecvate, prevenirea apariției mirosului neplăcut al gurii și reducerea riscul de inflamații gingivale. Utilizarea incorectă a aței dentare, o problemă cu care se confruntă în special persoanele cu aparate dentare fixe, poate cauza leziuni gingivale, sângerări și inflamații ale gingiilor. În cazul persoanelor cu aparat dentar invisalign, deoarece există posibilitatea îndepărtării aparatului în timpul periajului, riscul de leziuni ale gingiei în urma utilizării aței dentare este același ca la persoanele care nu trec printr-un tratament ortodontic.

Controalele la stomatolog

Deși igiena orală la domiciliu este primordială, controalele regulate la stomatolog sunt aproape la fel de importante. Procedurile profesionale de îndepărtare a depunerilor de tartru și placă bacteriană asigură o curățare eficientă a cavității orale, prevenind acumularea substanțelor care pot duce la afecțiuni orale.

Obiceiurile nocive pentru dinți

Fumatul și consumul excesiv de alcool nu afectează doar sănătatea generală, ci pot cauza și probleme grave dentare, cum ar fi decolorarea dinților și inflamația gingiilor. În plus, obiceiuri banale, precum mușcatul obiectelor tari sau deschiderea cu dinții a ambalajelor sau sticlelor, pot cauza importante probleme dentare. În cazul persoanelor cu implant dentar, un astfel de obicei poate pune în pericol integritatea implantului, complicațiile fiind unele variate, de la rupturi ale coroanei implantului la leziuni ale structurii interne.