Cauta Comunicate
Afaceri
16.11.2022, 14:00
126

De ce sa reciclam fierul vechi

Suntem inconjurati de obiecte realizate din fier, care ne fac viata semnificativ mai usoara.
Poza De ce sa reciclam fierul vechi

Fie ca suntem consumatori casnici, fie companii, ne bucuram de gama bogata de produse din fier, in toate domeniile, de la constructii, la productia alimentara. Desi fierul are o multime de functionalitati, vine la pachet cu foarte multe dezavantaje. In cele ce urmeaza iti vom explica ce se intampla cu fierul fara trebuinta si care sunt efectele acestuia asupra solului, aerului si apei.

Colectare selectiva

Colectarea selectiva este un proces prin care trec deseurile pentru a fi reciclate. Pentru a colecta selectiv, prima data trebuie sa analizam ce gunoi avem, in ce cantitate si din ce materiale sunt facute. Gunoiul menajer se poate duce lejer in gropile de gunoi, fiindca intr-o perioada de saptamani pana la cateva luni, se descompune si se transforma in compost, foarte benefic pentru sol.

Problema apare in cazul materialelor care se descompun foarte greu, precum metalele, plasticul, sticla, hartia si cartonul. Acestea trebuie colectate si sortate, apoi trebuie predate catre institutii abilitate pentru a se ocupa de ele. Reciclarea se bifurca in acest punct. Institutiile statului colecteaza plastic, sticla si hartie, pe care le putem depozita in containerele specifice pana in momentul cand masinile de gunoi vin sa le ridice. Daca nu ne descurcam singuri, nu avem suficient timp la dispozitie sau detinem obiecte prea voluminoase pentru a incapea in ghena de gunoi, le putem preda centrelor speciale de reciclare.

Impactul deseurilor asupra naturii este inimaginabil. Fierul, de exemplu, se descompune foarte greu, intr-o perioada de pana la 20 de ani. Calitatea solului, a panzei freatice si a aerului sunt afectate prin depozitarea pentru perioade atat de lungi a unor produse reciclabile.

Colectare fier vechi

Ce facem, totusi, cu metalele? Cele mai multe containere din spatiile publice nu au disponibilitate pentru colectarea acestora si nici spatiu. Asa ajungem sa depozitam bucati de fier la noi in gospodarie sau in firma perioade indelungate, fara vreun rost, ocupand mult spatiu. Metalele sunt de doua feluri: feroase si neferoase. In prima categorie se incadreaza fierul si otelul, pe cand in tabara neferoaselor intra cuprul, aluminiul si zincul.

O solutie excelenta pentru a scapa de fierul nefolositor este apelarea la un centru de colectare fier vechi. Predarea se poate face personal la sediul lor sau, in cazul in care nu dispuneti de suficient timp sau produsele sunt greu de carat, angajatii centrului se deplaseaza la locuinta/sediul companiei si le ridica ei. Colectarea fierului se face dupa ce a fost analizat produsul respectiv si dupa ce se cantareste. Un avantaj semnificativ este profitul pe care il poti face in urma predarii bucatilor de fier. Cu cat ai o cantitate mai mare, cu atat faci mai multi bani. De ce sa ocupi loc degeaba in curte sau magazie cu piese din metal cand le poti recicla si sa primesti si bani in schimbul lor?

Reciclare fier vechi

 Reciclarea fierului este o alegere grozava pentru sanatatea planetei! Pentru realizarea produselor din metale feroase, sunt extrase zacaminte din pamant. Acest procedeu este pe de-o parte extrem de poluator pentru natura din cauza eliberarii de carbon (CO2) in aer si de cealalta parte extrem de scump. In acest caz, refolosirea obiectelor deja produse este solutia salvatoare deocamdata. S-a descoperit ca, la nivel global, cand se produc noi obiecte din materiale reciclate, scad emisiile de carbon cu 20%.

Reciclarea metalelor feroase este un proces complex, realizat in centre special destinate acestei activitati. Odata recuperate obiectele din posesia clientului, sunt transportate la centru, unde sunt separate si sortate pe categorii, metale de nemetale, precum plasticul sau sticla. Avantajul feroaselor este ca sunt magnetice, asa ca pot fi separate cu usurinta de alte obiecte cu ajutorul unui magnetic gigantic. Odata separate, se zdrobesc si se compacteaza in baloti imensi. Acestia sunt transportati catre firme care folosesc produse reciclate pentru fabricarea unora noi pe piata. Acest proces se poate repeta la infinit, fiindca fierul nu isi pierde nici proprietatile si nici calitatea pe masura ce este reciclat.

La orice metoda de reciclare am apela, ce este cu adevarat important este sa nu dam voie ca obiectele noastre greu de degradat sa ajunga in pamant sau in apa. Resursele planetei nu sunt infinite, asa ca este de datoria noastra sa ne bucuram si de calitatea naturii, nu doar de calitatea obiectelor pe care le folosim in viata de zi cu zi!