Cauta Comunicate
Afaceri
24.01.2023, 15:44
76

De ce să investești în acțiuni de energie? Ce beneficii poți obține?

Sectorul energetic este crucial pentru economia globală, pentru că produce și furnizează combustibil și electricitate care mențin economia în funcțiune.
Poza De ce să investești în acțiuni de energie? Ce beneficii poți obține?

Când vorbim despre industria energetică a țării noastre, vorbim de fapt despre mai multe companii care își desfășoară activitatea în sectorul de energie regenerabilă, de energie solară, de energie eoliană, în sectorul de hidrogen, de petrol și gaze, de gaze naturale, de gaze lichefiate, în sectorul de rafinare, de conducte, de utilități și de utilități electrice. Prin urmare, cei care doresc să investească în acțiuni de energie, pot avea în vedere toate aceste sectoare de activitate, care au totodată și rata cea mai mare de profitabilitate. 

Care sunt principalele sectoare de energie electrică?

Industria energetică a României include mai multe companii care sunt implicate într-o serie de activități. Companiile axate pe energia regenerabilă produc componente pentru energia electrică folosind resurse regenerabile, cum ar fi energia solară, eoliană, hidroelectrică și geotermală. Din categoria acestor companii fac parte și companiile care operează și dezvoltă instalații de generare a energiei regenerabile. De asemenea, energia regenerabilă mai cuprinde alte două subcategorii, printre care companiile care se axează pe energia solară și care își concentrează activitatea pe fabricarea de panouri solare și componente pentru a genera electricitate de la soare și companiile axate pe energia eoliană, care își concentrează activitatea pe producția de turbine eoliene și palete. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, precum și cea mai profitabilă companie de stat românească, motiv pentru care foarte mulți investitori sunt cu ochii pe IPO Hidroelectrica, mai ales că listarea Hidroelectrica a fost cea mai așteptată operațiune pe piața bursieră locală. 

 

Sectorul de gaze și petrol în România

Pe lângă companiile care își desfășoară activitatea în sectorul de energie, industria energetică a României mai este alcătuită și din companii care se concentrează pe producerea de hidrogen, un combustibil fără emisii care ar putea înlocui combustibilii fosili în industria energetică. La rândul său, sectorul de comustibili fosili, ulei, petrol și gaze este unul foarte amplu, iar investitorii nu îl scapă din vedere. Companiile de combustibili fosili se concentrează pe găsirea, producerea, transportul, stocarea, rafinarea și exportul de combustibili fosili, în timp ce companiile petroliere se concentrează pe localizarea, producerea, transportul și rafinarea țițeiului. În ceea ce privește companiile de gaze naturale, acestea se concentrează pe găsirea, producerea, transportul și exportul de gaze naturale, iar companiile de gaze naturale lichefiate dezvoltă și operează instalații pentru lichefierea și exportul de gaze naturale. În cele din urmă, companiile de rafinare procesează petrolul brut și îl transformă în produse petroliere rafinate, precum benzină, motorină și combustibil pentru avioane. 

Nu în ultimul rând, cei care doresc să investească în acțiuni din industria energetică, mai pot avea în vedere companiile de conducte, care operează conducte și alte infrastructuri utilizate pentru transportul, procesarea, stocarea și exportul de produse energetice. De asemenea, companiile de utilități generează și distribuie energia electrică și gazele naturale către clienți, iar companiile de utilități electrice generează și distribuie energia electrică clienților. Industria energetică a României poate face obiectul unor investiţii la bursă cu şanse bune de profit şi se află mereu în atenția investitorilor, deoarece este amplă și esențială pentru economie, alimentând-o cu energia de care are nevoie.