Schimbarea nu presupune intotdeauna un efort considerabil sau alocarea unui buget mare. In schimb, cu acest proiect vei castiga o nota de stil, confort si o noua imagine pentru bucataria ta, care poate in prezent pare invechita.
Astfel, ti-am pregatit cinci pasi usor de urmat, care sa te ajute sa transformi radical modul in care arata bucataria. Aici petreci timp pentru gatit, te aduni la masa cu familia, deci este important sa va simtiti cu totii bine. Citeste din randurile de mai jos ce ai de facut!
Foloseste solutii de depozitare inteligente, precum rafturile suspendate, sertarele de colt sau dulapurile inalte pana la tavan, pentru a profita la maximum de spatiul disponibil. Acest lucru este util cu atat mai mult intr-o bucatarie mica. In felul acesta vei elibera mai mult blatul de lucru. Elimina obiectele pe care nu le folosesti si care ocupa spatiu inutil. Pastreaza doar lucrurile esentiale si organizeaza-le intr-un mod eficient.
Rearanjeaza continutul dulapurilor pentru a face loc pentru obiecte mai mari sau pentru a evita aglomerarea. Poti folosi organizatoare pentru sertare, rafturi suplimentare sau suporturi pentru o mai buna organizare a ustensilelor, farfuriilor si alimentelor. Nu in ultimul rand, mizeaza pe mobilierul multifunctional care poate indeplini mai multe roluri, ca de exemplu o masa pliabila sau niste scaune cu spatiu de depozitare.
Mobilierul reprezinta un element esential pentru amenajarea oricarei bucatarii si influenteaza atat aspectul estetic, cat si functionalitatea acestui spatiu. Nu vrem sa-ti propunem achizitia unei noi mobile de bucatarie. Te incurajam sa oferi un nou aspect pieselor de mobila existente, cu o cheltuiala minima si fara efort. Suna bina? Atunci afla ca exista autocolant ce poate fi folosit pe mobila de bucatarie. Astfel, poti alege o folie autocolanta care imita textura lemnului de cires, de stejar sau de frasin. Modelele dintre care poti alege sunt foarte variate si astfel adaugi personalitate mobilei tale.
Aplicarea autocolantului va reprezenta un proiect Do It Yourself foarte simplu. Asigura-te ca suprafata mobilei peste care vei lipi autocolantul este curata si uscata. Foloseste o solutie de curatare pentru a indeparta orice urme de grasime sau murdarie. Masoara fiecare suprafata peste care vei aplica folia. Taie autocolantul la o dimensiune cu 2-3 cm mai mare decat suprafata pe care urmeaza s-o acoperi. Aplica autocolantul incepand de la un colt si continuand treptat catre celelalte parti ale suprafetei. Poti folosi o racleta sau o carte pentru a elimina bulele de aer si a asigura o aplicare uniforma.
Pasul al treilea in procesul de schimbare al aspectului bucatariei tale implica alegerea culorilor potrivite. In functie de dimensiunea si luminozitatea bucatariei, culorile deschise fac o camera sa para mai mare si mai luminoasa, in timp ce culorile inchise adauga adancime si intimitate. De exemplu, o bucatarie mica si intunecata poate fi transformata cu o culoare deschisa a peretilor si a mobilierului. De asemenea, culorile au un impact puternic asupra starii de spirit. De exemplu, culorile calde, cum ar fi rosu sau galben, creeaza o atmosfera prietenoasa si energizanta, in timp ce culorile reci, cum ar fi albastru sau verde, ofera o atmosfera calma si relaxanta.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale designului interior este armonia, care se obtine si cu ajutorul unei scheme de culori bine gandite. Poti alege o culoare principala pentru pereti si mobilier, apoi sa adaugi accente de culoare cu ajutorul obiectelor decorative sau a electrocasnicelor.
In acest al patrulea pas al transformarii bucatariei tale, vom aborda un element esential: iluminatul. Prima data este important sa stii ca exista trei tipuri de iluminat artificial. Asadar, este vorba de iluminatul general, cel care ofera lumina intregii bucatarii (de exemplu poti folosi o plafoniera). Apoi, foarte important de luat in considerare este iluminatul de lucru, care iti ofera o foarte buna lumina pentru sarcini precum taiatul legumelor. Asadar, zona blatului este necesar sa fie bine iluminata, iar pentru acest lucru spoturile LED sunt ideale. Mai exista iluminatul de accent, care scoate in evidenta anumite elemente decorative.
Totodata, temperatura culorii, masurata in grade Kelvin (K), este un aspect fundamental al iluminatului, care din pacate este adesea neglijat. Asadar, alege becuri cu o temperatura de culoare potrivita pentru a asigura o lumina naturala si confortabila. De obicei, becurile cu o temperatura de culoare intre 2700K si 3000K sunt potrivite pentru o atmosfera calda si primitoare.
Pasul cinci implica sa acorzi atentie si obiectelor decorative. Alegerea acestora depinde in primul rand de stilul bucatariei. Daca bucataria are un design interior modern, obiectele decorative cu design simplu si curat sunt potrivite. Poti opta pentru cutii sau borcane de depozitare moderne ori suporturi pentru condimente. Daca stilul bucatariei este rustic, vei cauta obiecte decorative cu aspect traditional, cum ar fi tablouri cu peisaje rurale sau cani din ceramica. Apoi vei lua in considerare schema de culori a bucatariei. Obiectele decorative trebuie sa se potriveasca sau sa contrasteze in mod placut cu nuantele predominante din bucatarie.
Pozitionarea obiectelor decorative este un alt aspect de avut in vedere. Ele pot fi folosite pentru a atrage atentia asupra anumitor zone ale bucatariei sau pentru a ascunde elemente mai putin estetice. De exemplu, un tablou mare poate fi util pentru a atrage atentia asupra zonei de luat masa, in timp ce un set de cani decorative poate fi folosit pentru a ascunde o portiune deteriorata de perete. Echilibrul vizual se poate obtine cu o distribuire a obiectelor decorative in intreaga bucatarie, evitand astfel aglomerarea lor intr-o singura zona.
Asadar, cu ajutorul unor trucuri simple, dar eficiente, vei schimba aspectul bucatariei tale. De la optimizarea spatiului existent si lipirea foliei autocolante pe mobilier, la selectarea culorilor, iluminatului si a obiectelor decorative, toate aceste elemente vor avea un impact semnificativ asupra aspectului general al bucatariei tale.