Becuri cu LED (dioda emitatoare de lumina) sunt o forma de iluminat care foloseste semiconductori pentru a produce lumina. Spre deosebire de becurile incandescente sau cu halogen, becurile cu LED nu au un filament care se incalzeste si se arde, ci emit lumina prin miscarea electronilor in interiorul unui material solid.
Becurile cu LED au fost inventate in anii '60, dar au fost folosite initial doar pentru semnalizare si afisaje, deoarece lumina lor era slaba si de culoare rosie sau verde. Abia in 1994, cercetatorul japonez Shuji Nakamura a reusit sa creeze un LED cu lumina albastra, care a deschis calea pentru realizarea becurilor cu LED cu lumina alba, prin combinarea luminii albastre cu fosfori.
- Eficienta energetica: becurile cu LED consuma mult mai putina energie decat becurile incandescente sau cu halogen, reducand costurile si emisiile de CO2. De exemplu, un bec LED de 10W poate produce aceeasi cantitate de lumina ca un bec incandescent de 60W.
- Durabilitate: becurile cu LED au o viata utila mult mai lunga decat celelalte becuri, putand functiona pana la 50.000 de ore sau chiar mai mult, in functie de conditiile de utilizare. Astfel, se evita schimbarea frecventa a becurilor si generarea de deseuri.
- Calitatea luminii: becurile cu LED ofera o lumina clara si uniforma, fara a produce efecte de stralucire sau umbre. De asemenea, becurile cu LED permit reglarea intensitatii si culorii luminii, in functie de preferinte si nevoi.
- Siguranta: becurile cu LED nu se incalzesc la fel de mult ca celelalte becuri, reducand riscul de incendiu sau de arsuri. De asemenea, becurile cu LED nu contin mercur sau alte substante toxice, fiind mai prietenoase cu mediul si sanatatea.
Becurile cu LED au cunoscut o evolutie rapida in ultimii ani, fiind folosite atat pentru iluminatul casnic, cat si pentru cel stradal, industrial sau comercial. Becurile cu LED reprezinta viitorul iluminatului, oferind solutii eficiente, durabile si versatile pentru diverse aplicatii.