Cauta Comunicate
Sanatate
09.11.2023, 18:36
49

Computerul tomograf: O fereastra spre interiorul corpului uman

Computerul tomograf: O fereastra spre interiorul corpului uman
Poza Computerul tomograf: O fereastra spre interiorul corpului uman

Imaginati-va ca puteti privi in interiorul corpului uman fara a face nicio incizie, ca si cum ati avea superputeri de a vedea dincolo de piele si oase. Ei bine, acest lucru nu mai este de domeniul science fiction-ului, ci o realitate cotidiana datorita unei tehnologii medicale revolutionare: computerul tomograf, adesea abreviat CT sau CAT scan (Computerized Axial Tomography).

O calatorie in timp

Inventia computerului tomograf se dateaza in anii 1970, cand Sir Godfrey Hounsfield si Allan Cormack au pus bazele acestei tehnologii, pentru care au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1979. De atunci, CT-ul a evoluat extraordinar, de la imagini grainy la imagini de inalta rezolutie, care pot fi reconstruite in 3D.

Cum functioneaza?

CT-ul utilizeaza raze X care sunt trecute prin corp si apoi detectate de senzori specifici. Diferite tesuturi din corp absorb razele X in mod diferit, permitand astfel construirea unei imagini detaliate a structurilor interne. Aceasta tehnica difera de radiografiile traditionale, care ofera imagini bidimensionale, limitate in detaliere.

O serie de imagini CT sunt de fapt sectiuni transversale ale corpului – ganditi-va la ele ca la felii de paine – care pot fi suprapuse si reconstruite in imagini tridimensionale cu ajutorul software-urilor avansate. Asta inseamna ca medicii pot examina o anumita zona din toate unghiurile posibile.

CT in practica medicala

Utilizarile computerului tomograf sunt vaste si variate. Poate fi folosit pentru a diagnostica leziuni din urma traumelor, pentru a detecta anumite tipuri de cancer, pentru a ghida procedurile biopsiei, pentru a monitoriza evolutia bolilor si pentru a verifica eficacitatea anumitor tratamente.

Pentru pacienti, un CT scan este o procedura relativ rapida si nedureroasa. Se intind pe o masa mobila care aluneca incet in aparatul CT, care este in forma de inel. In timpul scanarii, este important sa ramana nemiscat pentru a obtine cele mai clare imagini posibile.

Consideratii de siguranta

Desi CT-ul este un instrument valoros, exista si preocupari legate de siguranta. Deoarece utilizeaza raze X, exista o expunere la radiatii ionizante, care pot creste teoretic riscul de cancer daca sunt utilizate excesiv. Din acest motiv, medicii trebuie sa cantareasca beneficiile obtinerii informatiilor necesare diagnosticului si tratamentului fata de riscurile potentiale ale expunerii la radiatii.

Inovatii si viitor

Tehnologia CT continua sa avanseze. Scanerele de astazi sunt mai rapide si ofera imagini mai clare decat oricand. De exemplu, CT-urile cu emisie de pozitroni (PET) combina tehnologia CT cu tehnologia nucleara medicala pentru a crea imagini care arata cum functioneaza tesuturile si organele.

Comunicate SUITS ADVERTISING SRL