Diferita de alte insecte care folosesc materiale existente in mediul inconjurator pentru constructia cuiburilor lor, albinele sunt maestre in arta productiei de ceara, substanta cu care isi construiesc fagurii. Ceara este creata de albine prin intermediul glandelor ceripare, situate in abdomenul lor, si este folosita intr-o multitudine de moduri atat in natura, cat si in diverse activități umane.
Productia de ceara incepe atunci cand albinele au atins varsta de cel putin zece zile. Este momentul in care glandele ceripare din abdomenul lor sunt in plina activitate. La varsta de aproximativ 18 zile, glandele ceripare devin mai putin productive, ceea ce face ca albinele sa fie mutate in alte zone ale stupului pentru a indeplini alte sarcini.
Albinele folosesc mierea pentru a produce ceara. Aproximativ zece grame de miere sunt necesare pentru a produce doar un gram de ceara. Creata sub forma de fulgi, ceara este modelata si transformata in faguri.
Ceara de albine este un material cu proprietati remarcabile si are o varietate de utilizari datorita faptului ca este impermeabila la apa si are o aroma placuta. Pe langa faguri ceara, utili in activitatile micilor zburatoare (in interiorul fagurilor se depun oua, se depoziteaza mierea si polenul, se cresc larvele si au loc diverse alte activitati), ceara de albine este folosita si de catre oameni, in diverse scopuri:
Ceara de albine este un compus complex, format din aproximativ 300 de substante organice, printre care se numara hidrocarburi, acizi si alcooli. Aceasta substanta naturala si versatila este produsa de albine din mierea pe care o colecteaza, iar culoarea sa poate varia de la galbena la aurie sau maro, in functie de sursele de nectar utilizate de albine.
Pentru ca uneori ceara produsa intr-un stup nu este suficienta pentru toate activitile albinelor, apicultorii folosesc si faguri artificiali, care le ajuta sa fie mai productive.
Daca esti in cautarea unor faguri artificiali, poti gasi mai multe optiuni pe www.onomeus.ro