Certificatul energetic, care mai este cunoscut si ca certificatul de performanta energentica, este un act de importanta insemnata, a carui necesitate a fost introdusa prin lege in ultimii ani (2013, mai exact), pentru a respecta directivele Uniunii Europene. Rolul acestui document este de a imbunatati eficienta energetica a imobilelor, iar in final sa conduca la un consum de energie mai mic, dar si sa imbunatateasca protectia mediului si cadrul urban in care se construieste.
In cazul in care doriti mai multe informatii de specialitate, le puteti obtine consultand Legea nr. 372 din 2005 care face referinta la performanta energetica a cladirilor. Aceasta a fost republicata in Monitorul Oficial cu nr 868, in data de 23 septembrie 2020. S-au adus modificari si completari ulterioare prin Legea nr. 159 din 2013, Legea nr 101. din 2020 si Ordonanta de Guvern nr 13. din 2016.
In ce situatii este obligatoriu sa exista un certificat energetic pentru cladiri?
Conform site-ului www.aepmr.ro este obligatoriu ca acest act sa fie intocmit atunci cand:
1. Are loc inchirierea sau vanzarea unui imobil
2. Se realizeaza lucrari de renovare a unui imobil
3. Se face receptia unei constructii noi
4. In cazul cladirilor de utilitate publica sau care intra in patrimoniul statului si care au un numar mare de vizitatori zilnic
Pe langa aceste situatii obligatorii, orice detinator al unui imboil poate solicita emiterea acestui document, fara a indica un scop anume.
In primul rand, certificatul energetic este util pentru a cunoaste eficienta energetica a imobilului in cauza. Pe baza informatiilor acestuia, se pot lua hotarari in vederea modernizarii constructiei asa incat performanta energetica sa creasca.
Ce se intampla daca certificatul de eficienta energetica lipseste?
In primul rand, orice contract de vanzare-cumparare poate fi declarat nul, atunci cand nu exista un certificat energetic anexat.
Pentru constructiile noi, nu se poate incheia receptia in momentul in care sunt terminate lucrarile, daca nu exista atasata o copie a acestui document.
In interiorul constructiilor care sunt vizitate in mod frecvent de public sau apartin statului, acest document trebuie sa fie in permanenta afisat la vedere. In caz contrar, se primeste o amenda de pana la 2500 de lei.
Cine poate sa intocmeasca acest act conform legii?
Certificatul energetic poate fi emis doar de catre un auditor energetic atestat. Exista doua grade profesionale in care pot fi impartiti acesti specialisti. Cei care sunt inclusi in gradul I au dreptul de a intocmi certificate de performanta energetica pentru orice tip de cladire. Cei din a doua categorie, gradul II, au posibilitatea de a emite actul doar pentru case si blocuri rezidentiale.
Pe baza documentelor oficiale ale cladirii, specialistii vor realiza o analiza, dupa care se vor deplasa pentru a obtine date din teren. Cu ajutorul tuturor informatiilor adunate, dupa efectuarea unor calcule de specialitate, se va emite actul in cauza, care are o valabilitate de 10 ani.