Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului, care poate fi cauzata de diverse cauze, cum ar fi infectia virala, alcoolismul, consumul de droguri sau boli autoimune. Analizele hepatitei sunt importante pentru a determina cauza si severitatea bolii si pentru a decide cel mai bun plan de tratament. In acest articol, vom discuta despre analize hepatita si importanta lor in diagnosticarea si tratamentul bolii.
Hepatita A este o forma de hepatita cauzata de virusul hepatitei A (HAV). Acest virus se transmite prin ingestia de alimente sau apa contaminate cu fecale infectate sau prin contactul cu o persoana infectata. Simptomele hepatitei A includ icter, febra, oboseala, greata si dureri abdominale. Analizele hepatitei A includ testele de sange pentru detectarea anticorpilor anti-HAV si testele pentru detectarea virusului HAV in scaun. Testele pentru anticorpii anti-HAV se efectueaza in mod normal atunci cand este suspectata o infectie cu HAV sau daca exista un risc de expunere la virus. Testele pentru detectarea virusului HAV in scaun se efectueaza pentru a confirma diagnosticul de hepatita A.
Hepatita B este o forma de hepatita cauzata de virusul hepatitei B (HBV). Acest virus se transmite prin contactul cu sangele sau cu alte lichide corporale infectate, precum si de la mama la copil in timpul nasterii. Simptomele hepatitei B includ icter, oboseala, dureri articulare si abdominale, greata si pierderea poftei de mancare. Analizele hepatitei B includ teste de sange pentru detectarea markererilor tumorali.
Iata cateva dintre cele mai comune analize pentru hepatita:
Pentru hepatita A, se poate efectua o analiza de sange pentru a detecta prezenta anticorpilor IgM, care apar in primele saptamani de la infectare. Pentru hepatita B, se poate efectua o analiza de sange pentru a detecta antigenul HBs, care apare in sange la scurt timp dupa infectare. De asemenea, se poate testa prezenta anticorpilor anti-HBc si anti-HBs pentru a evalua stadiul infectiei si starea imunitatii. Pentru hepatita C, se poate efectua o analiza de sange pentru a detecta prezenta anticorpilor anti-HCV, care apar in sange dupa cateva saptamani de la infectare.
Testul de functie hepatica masoara nivelul enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT, ALP) si a altor substante, cum ar fi bilirubina, albumina si globulina, care sunt produse in ficat. O crestere a nivelurilor de enzime hepatice poate indica o leziune hepatica sau o boala hepatica.
In cazul in care analizele de sange si testul de functie hepatica indica o problema hepatica, medicul poate recomanda o biopsie hepatica. Aceasta implica prelevarea unei mostre mici de tesut hepatic cu ajutorul unei ace si analiza acesteia in laborator. Biopsia hepatica poate oferi informatii detaliate despre gradul de inflamatie si leziuni ale ficatului si poate ajuta la stabilirea unui diagnostic precis.