Pe măsură ce tehnologia avansează și preocupările legate de mediu cresc, mașinile electrice devin din ce în ce mai atractive, nu doar din punct de vedere al eficienței în ceea ce privește consumul, ci
Pe măsură ce tehnologia avansează și preocupările legate de mediu cresc, mașinile electrice devin din ce în ce mai atractive, nu doar din punct de vedere al eficienței în ceea ce privește consumul, ci și din punct de vedere al experienței de la volan. O mașină electrică bună este puternică, stabilă și oferă foarte multe tehnologii moderne care îi conving atât pe pasionații auto, cât și pe cei ce sunt mereu la curent cu noutățile tech.
Dacă încă nu ai o mașină electrică și nu te-ai gândit până acum la o astfel de opțiune, iată câteva argumente pentru a investi într-una.
- Te ajută să economisești bani.Costul pentru a încărca o mașină electrică acasă este de obicei mult mai mic decât costul unui plin de benzină. Este adevărat că o mașină electrică este mai scumpă decât una termică, însă pe termen lung poate genera economii semnificative, mai ales dacă alegi să îți instalezi panouri solare și să ai energie electrică gratuită.
- Are nevoie de mai puțină atenție. Mașinile electrice au mai puține piese mobile comparativ cu cele cu motor cu combustie internă. Nu necesită schimburi de ulei, filtre de aer, bujii sau curele de transmisie. De asemenea, frânele regenerative reduc uzura asupra sistemului de frânare, prelungind durata de viață a componentelor.
- Are impact redus asupra mediului. Mașina electrică nu emite gaze de eșapament, contribuind astfel la reducerea poluării aerului și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă energia electrică folosită pentru încărcare provine din surse regenerabile, amprenta de carbon a mașinii electrice devine și mai mică.
- Este performantă. Mașinile electrice au un cuplu instantaneu, ceea ce înseamnă accelerări rapide și o experiență de condus mai dinamică.
- Poate fi achiziționată prin diverse programe oferite de autorități. Guvernele din multe țări, inclusiv din România, oferă stimulente financiare pentru achiziția de mașini electrice: reduceri de taxe, scutiri de impozite sau subvenții directe pentru achiziție. La noi în țară, cei care doresc să cumpere o mașină electrică au la dispoziție programul Rabla Plus, care asigură o reducere considerabilă din prețul de listă al vehiculului. De asemenea, există o mulțime de alte beneficii, cum ar fi parcările gratuite în marile orașe.
- Poate circula oriunde. Deși în România nu este cazul încă, în multe orașe mari din lume există zone în care sunt interzise mașinile cu combustie internă. Proprietarii de mașini electrice au acces liber în aceste zone.
- Dispune de cele mai noi tehnologii. De la sisteme avansate de asistență la condus, până la interfețe intuitive pentru utilizator și conectivitate smartphone, mașinile electrice oferă o experiență de condus modernă și convenabilă. Multe modele de mașini electrice vin cu actualizări software over-the-air, exact la fel ca și telefoanele. Asta înseamnă că îmbunătățirile și funcțiile noi pot fi adăugate în mod regulat, automat.
- Nu este zgomotoasă. Acest reduce poluarea fonică în orașe, ceea ce înseamnă un mediu mult mai prietenos și mai relaxant.
Trecerea la vehicule electrice este o tendință globală susținută de marii producători auto și de politici guvernamentale, ceea ce înseamnă că există toate șansele ca viitorul să fie electric.
-
Care sunt provocările unei mașini electrice?
Nu totul este roz pentru proprietarii de mașini electrice. Există încă o mulțime de provocări, cum ar fi faptul că sunt insuficiente stații încărcare electrică pentru un număr foarte mare de mașini și că multe mașini au o autonomie scăzută.
Acestea pot fi rezolvate, însă, atât prin soluții implementate de autorități (stații publice din ce în ce mai multe), cât și prin investiții susținute de proprietari, în stații de încărcare electrică pentru acasă (vezi variantele de la Lektri.co).
În ceea ce privește autonomia, există deja tehnologii care permit crearea unor baterii ce funcționează peste 1000 de km cu o singură încărcare.
Există și îngrijorări cât se poate de justificate, privind impactul pe care îl au bateriile uzate asupra mediului. Din fericire, acestea pot fi reciclate sau refolosite pentru alte aplicații, cum ar fi stocarea de energie. Industria lucrează continuu pentru a îmbunătăți procesele de reciclare și reutilizare a bateriilor.