Cauta Comunicate
Turism
27.11.2024, 08:37
11

4 trasee spectaculoase cu mașina în România

De două dintre șoselele montane celebre din România – Transalpina și Transfăgărășan – ai auzit, poate chiar le-ai explorat, admirând serpentinele amețitoare și peisajele impresionante.
Poza 4 trasee spectaculoase cu mașina în România

De două dintre șoselele montane celebre din România – Transalpina și Transfăgărășan – ai auzit, poate chiar le-ai explorat, admirând serpentinele amețitoare și peisajele impresionante. Totuși, România ascunde și alte drumuri de poveste, mai puțin cunoscute, dar la fel de captivante. În acest articol îți prezentăm, așadar, patru trasee spectaculoase prin munți, pe care le poți parcurge cu mașina, fie că îți dorești să te bucuri de peisaje fantastice, fie că vrei să scurtezi trasee montane frumoase, dar lungi.

Transfăgărășanul

Transfăgărășanul (DN7C) este una dintre cele mai spectaculoase șosele montane din lume și oferă o experiență de neuitat în România. Drumul leagă Bascov (Argeș) de Cârțișoara (Sibiu) prin inima celor mai înalți munți din țară, Munții Făgăraș. De-a lungul drumului, poți vizita atracții precum Barajul și Lacul Vidraru, Cetatea Poenari și Cetatea Făgărașului. Este un traseu perfect pentru iubitorii de natură, dar în sezonul rece trebuie să echipezi corespunzător mașina cu cauciucuri de iarnă, chiar dacă nu te aventurezi în zona alpină.

Drumul este practicabil cu mașina în funcție de prognoza meteo, deoarece la altitudini mari există riscul de avalanșe, precipitații abundente sau vânt puternic. Astfel, din 12 noiembrie 2024, secțiunea alpină dintre Bâlea Cascadă și Piscul Negru este închisă pentru iarnă, iar la Bâlea Lac poți ajunge cu telecabina de la Bâlea Cascadă.

Transalpina

Transalpina (DN67C), cunoscută și drept „Drumul Regelui”, este cel mai înalt drum rutier din România și din Carpați, atingând 2145 m în Pasul Urdele. Șoseaua traversează Munții Parâng pe axa nord-sud, legând Novaci (Gorj) de Sebeș (Alba), pe o distanță de aproximativ 150 km. Din Sebeș, cele mai apropiate orașe sunt Alba Iulia, Deva și Sibiu. Ultimul este accesibil în mai puțin de o oră, ideal dacă ai rezervat cazare în Sibiu pe Travelscan.ro.

Acest traseu spectaculos străbate peisaje alpine impresionante și oferă acces către atracții precum Peștera Muierii, Peștera Polovragi și stațiunea montană Rânca. Porțiunea dintre Rânca și Obârșia Lotrului, renumită pentru dificultatea sa, cu serpentine strânse și peisaje ce îți taie răsuflarea, necesită prudență Este necesară o atenție sporită pe acest tronson, iar începând cu 11 noiembrie 2024, circulația este oprită.

Transbucegi

Transbucegi, sau „Drumul Babelor” (DJ713), este o șosea montană ce începe din apropierea Cabanei Cota 1000 din Sinaia și se întinde pe 20 km, dintre care 17 km sunt asfaltați. Cel mai înalt punct al traseului se află la 1925 m altitudine, așadar te vei bucura de peisaje montane deosebite.

Drumul trece pe la Cabanele Cuibul Dorului, Dichiu și Piatra Arsă, și oferă acces rapid către Platoul Bucegi, în apropierea Babelelor și Sfinxului. Este asfaltat și ușor de parcurs (zona neasfaltată este accesibilă doar după topirea zăpezilor). Dacă plănuiești să-ți continui aventura cu vizitarea Castelului Peleș, aflat în apropiere, poți alege cazări în Bușteni sau Sinaia.

Transrarău

Transrarăul (DJ175B), supranumit „Drumul Comorilor” sau „Transfăgărășanul Bucovinei,” este un drum montan ce leagă Pojorâta de pe Valea Moldovei de Chiril, aflat pe Valea Bistriței. Se întinde pe 26 km și urcă la o altitudine de 1400 m, traversând peisaje spectaculoase din Munții Rarău. Traseul trece aproape de Pietrele Doamnei, o rezervație naturală cu formațiuni calcaroase deosebite, vizibilă de pe drum.

Deși relativ scurt, drumul este destul de îngust și șerpuit, cu serpentine care cer atenție, mai ales în condiții meteo dificile. Călătoria durează în jur de o oră, în funcție de vreme, iar în caz de condiții nefavorabile, drumul poate fi închis. O altă atracție notabilă este Peștera Liliecilor, care nu poate fi vizitată la interior pentru a proteja populația de lilieci.

Nu uita să verifici vremea dacă plănuiești să străbați aceste trasee cu mașina și să verifici anunțurile autorităților, pentru că în sezonul rece (care la munte cuprinde deseori și primăvara calendaristică) autoritățile pot decide închiderea acestora, în funcție de condițiile meteo. Ia-ți toate măsurile de precauție și bucură-te de trasee de vis prin munții României!