Firmele profita de oportunitatile puse la dispozitie de Ministerul Finantelor, pentru dezvoltare si tranzitia catre o economie moderna. Ministrul Marcel Bolos a transmis bilantul primei sesiuni de inscriere a proiectelor de investitii cu impact major in economie. Mediul de afaceri a depus planuri in valoare de peste 8 miliarde lei.
Prima sesiune, buget de 750 milioane lei
Ministerul Finantelor a organizat prima sesiune de transmitere online a cererilor de acord pentru finantare in cadrul schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii.
Firmele au depus 45 cereri de acord pentru finantarea unor proiecte de investitii in valoare totala de 8,04 miliarde lei. Ajutorul de stat solicitat este in valoare totala de de 3,77 miliarde lei. Companiile care au depus cereri de finantare activeaza in industria farmaceutica, aeronautica, auto, alimentara – fabricare hrana animale si fabricare bauturi, chimica, precum si in industria materialelor de constructii.
Marcel Bolos, ministrul Finantelor:
„Ma bucur sa observ apetitul ridicat pentru apelul de proiecte, intrucat schemele de ajutor de stat nu sunt doar un suport financiar, ci si un catalizator al investitiilor care genereaza noi locuri de munca, stimuleaza competitivitatea si contribuie la echilibrul dezvoltarii regionale. Ii incurajez pe cei care nu vor obtine acum finantare sa se pregateasca pentru urmatoarele sesiuni, pentru ca pana la epuizarea bugetului mai au ocazia sa profite de aceasta forma de sprijin”.
Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.
Ministerul va analiza cererile de acord pentru finantare depuse, ordonate descrescator in baza punctajului obtinut, al caror ajutor de stat solicitat se incadreaza in limita bugetului alocat sesiunii (750 mil. lei). Dupa cele 60 de zile de analiza, companiile vor primi un raspuns. In situatia in care exista buget disponibil ca urmare a emiterii unor scrisori de respingere, analiza continua cu cererile de acord pentru finantare care nu s-au incadrat initial in bugetul alocat sesiunii.
Punctajul a fost calculat pe baza criteriilor de evaluare, astfel:
- valoarea cheltuielilor eligibile;
- tipul investitiei initiale;
- locatia realizarii investitiei;
- CAEN pentru care se solicita finantare;
- gradul de automatizare;
- raportul dintre EBITDA;
- cifra de afaceri.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, in anul 2024, in baza schemelor de ajutor de stat, ce au ca obiectiv dezvoltarea regionala sunt in derulare 64 proiecte de investitii cu o valoare totala de 11 miliarde lei, pentru care se va plati un ajutor de stat in valoare de 4 miliarde lei.